Γ. Δούδος: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ - Azınlıkça
Ειδήσεις

Γ. Δούδος: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

Γ. Δούδος: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΔΟΥΔΟΣ
ΝΟΜΙΚΟΣ
g_doudos@yahoo.com

Κάποτε υπήρχε μια κραταιά Αυτοκρατορία στον κόσμο, που άπλωνε την κυριαρχία της σε όλες τις ηπείρους της γης. Το διαμάντι αυτής της Αυτοκρατορίας θεωρούνταν η Ινδία. Αναφέρομαι στην πάλαι ποτέ ισχυρή Βρετανική Αυτοκρατορία, της οποίας ο Βασιλέας ή η Βασίλισσα έφερε τον τίτλο του Αυτοκράτορα ή της Αυτοκράτειρας των Ινδιών.

Η έδρα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ήταν ως γνωστό το Λονδίνο, το πασίγνωστο City. Εκεί, στο Λονδίνο, αποφασίζονταν τα πάντα για όλες τις αποικίες, τις κτήσεις, τα προτεκτοράτα της Αυτοκρατορίας, από ανθρώπους, που ελάχιστα τους ενδιέφερε η άποψη των ιθαγενών, είτε αυτοί ήταν Ινδοί, είτε Κύπριοι, είτε Αφρικανοί, είτε, είτε….

Η μικρά και πτωχή πλην τιμία Ελλάς, ακόμα και στην εποχή μας, όπου την παίρνει συμπεριφέρεται σαν τους Βρετανούς αποικιοκράτες, αποφασίζοντας από την Αθήνα, για κάθε γωνιά της επικράτειας, με ανθρώπους, που ίσως ποτέ, ούτε να ονειρεύτηκαν τις εσχατιές της χώρας….

Στην Δυτική Θράκη υπάρχει συμπαγής πληθυσμός Μουσουλμάνων, που μετά τις ρυθμίσεις της Σύμβασης περί Ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών (1923), εξαιρέθηκαν της βίαιης μεταφοράς τους στην Τουρκία και έτσι εμπλουτίζουν το περιεχόμενο του ελληνικού Λαού, με την ιδιοπροσωπία της Μουσουλμανικής Μειονότητας.

Κάποτε, όχι στα πολύ παλιά χρόνια, μια νεαρή επιστήμων έκανε διδακτορική διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με κάποιο θέμα σχετικά με τους Μουσουλμάνους της Θράκης. Όσα γνώριζε η νεαρή κυρία ήταν από βιβλιογραφικές πληροφορίες και σκέφτηκε να ταξιδεύσει ως τη Θράκη, για να δει από κοντά το αντικείμενο της μελέτης της. Όπως η ίδια εξομολογήθηκε, είχε έρθει οδικά στην Θράκη, με το που πέρασε τον Νέστο και αντίκρυσε τους πρώτους μιναρέδες έπαθε ένα μικρό σοκ! Τα ίδια είχαν συμβεί με επίσημη του Υπουργείου Παιδείας κάποτε, που ήρθε από την Αθήνα για ζητήματα μειονοτικής εκπαίδευσης, που λόγω των προκαταλήψεων που είχαν δημιουργήσει σώμα από μπετόν αρμέ στο νου και στην ψυχή της, ήταν ολωσδιόλου αρνητική και ανίκανη να συνεισφέρει στη λύση των θεμάτων, που υποτίθεται ότι στάλθηκε για να δώσει λύσεις.

Γιατί τα γράφω αυτά θα αναρωτιέστε. Στις 13 Μαρτίου έμαθα πως θα γίνει στην Αθήνα μια δημόσια συζήτηση με θέμα «Η Σαρία  και ο Μουφτής υπό αμφισβήτηση». Δεν έχω την πρόθεση, ούτε και έχω δικαίωμα να κρίνω επιστημονικά, οποιονδήποτε απ’ αυτούς που θα λάβουν μέρος στην συζήτηση. Πάντως, από όσο γνωρίζω, κανένας τους δεν είναι γνωστός ως ερευνητής και μελετητής αυτού του συστήματος δικαίου, που στη Δύση γενικά αναφέρεται ως Σαρία. Αν παρ’ ελπίδα κάνω λάθος, ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη από όποιον έχω αμφισβητήσει. Αλλά θέλω να επισημάνω τα εξής: Άλλο να ασχολείσαι με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με ό,τι αυτή η ενασχόληση συνεπάγεται και να βρίσκεις τρωτά και δυσαρμονίες της μουσουλμανικής δικαιοταξίας, έτσι όπως εφαρμόζεται στα μουσουλμανικά ιεροδικεία της Θράκης, από τη σκοπιά των δικαιϊκών αξιών της Δύσης, που κατά τα αποικιοκρατικά κατάλοιπα, θεωρείται η μόνη αποδεκτή Οικουμένη και άλλο να ενσκήψεις στην μελέτη και στην έρευνα της Σαρία, αυτής καθ’ αυτής. Άλλο να είσαι δικηγόρος στην Κομοτηνή ή στην Ξάνθη και να έχεις εμπειρίες από υποθέσεις πελατών σου που προσήλθαν ενώπιον του Μουφτή ως ιεροδίκη (qadi) για επίλυση των διαφορών τους και άλλο να έχεις μελετήσει και να γνωρίζεις τί τέλος πάντων είναι αυτή η Σαρία, τί περιέχει και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ως συστήματος δικαίου. Άλλο να είσαι Αριστερός βουλευτής, με ήθος και κύρος αναμφισβήτητο και άλλο να έχεις λόγο για ένα σύστημα δικαίου, που μάλλον αγνοείς, είτε γιατί οι σπουδές σου δεν ήταν νομικές, είτε γιατί λόγω κομοαντίληψης, εντελώς θεμιτά, έχεις επιφυλάξεις με ό,τι έχει σχέση με την θρησκεία. Και βέβαια, όταν είσαι διορισμένος σε ένα λειτούργημα της δημόσιας διοίκησης, δεν σημαίνει ότι είσαι και αρμόδιος να αρθρώσεις κριτικό επιστημονικό λόγο για ένα γνωστικό πεδίο που αγνοείς….

Ο τίτλος της δημόσιας συζήτησης μου φαίνεται ως εκ των προτέρων άρνηση, ενός θεσμού και ως αγνόηση, εξ αποστάσεως, κάποιων πραγμάτων που αφορούν ένα μεγάλο ποσοστό των μελών της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Θράκης, αλλά και όλης της υπόλοιπης Ελλάδος, πλην Δωδεκανήσων….

Γιώργος Δούδος – 05/03/17

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.