Bu gelincikler Yunanistan’da paniğe yol açıyor - Azınlıkça
Ειδήσεις

Bu gelincikler Yunanistan’da paniğe yol açıyor

Bu gelincikler Yunanistan’da paniğe yol açıyor

Yunanistan’ın Batı Makedonya bölgesinde bulunan bir gelincik türü olan Amerikan vizonu, ekosistem ve fauna için artık tehlike arz ediyor.

Her şey 2010 yılında hayvan sever aktivist bir grubun Kastoria’da kürk çiftliğini istila edip burada kürkleri için beslenen yaklaşın 50 bin Amerikan vizonunu serbest bırakmasıyla başladı. Amerikan vizonları (Mustela vison) kürkleri için yetiştirilirler. Özellikle Amerikan vizonu değerli kürkü nedeniyle dünyanın her yerinde çiftliklerde yetiştirilir.Su kenarlarında yaşayan vahşi vizon genellikle küçüktür, insanlardan saklanır ve gececidirler.

50 bin hayvan serbest bırakıldıktan sonra o dönemde birçok vizona yollarda araba çarpmış, birçok hayvan da serbest yaşama alışık olmadıkları için bölgeye uyum sağlayamayarak ölmüştü. Ancak geriye kalan gelinciklerin doğada yaşamaya alıştığı ve üreyerek bugün için yeniden 10 bin nüfusa ulaştığı tahmin ediliyor. Uzmanlar ise artık doğada doğan bu yeni nesil hayvanların vahşi olduğuna dikkat çekiyor.

Ethnos gazetesinde yer alan habere göre hızla üreyen ve çoğalan vizonlar oldukça iyi avcı. Nüfuslarının Batı Makedonya bölgesinde artmasıyla vizonların, koruma altında olan ve nesli tükenme tehlikesi yaşayan su samuruyla da rekabet içinde olduğu ve bu rekabeti su samurlarına karşı kazandığı belirtiliyor. Göllerdeki yaban kuşları öldüren vizonların, bunlarla da kalmayıp kuşların yuvalarını mahvettiği ve yumurtalarını yediği kaydediliyor. Aynı zamanda bölgedeki balık çiftliklerine de saldıran gelinciklerin, bölgedeki köylerdeki tavuklara da saldırdığı kaydediliyor.

En son donan Kastoria gölünde vizonların çok sayıda kuğu ve daha birçok koruma altındaki kuşu öldürdüğü ifade edilirken, Kozani’nin Elati köyünde ise yaklaşık 20 kümeste bulunan neredeyse bütün tavukları öldürdükleri belirtiliyor.

Yetkililer, 2010 yılında bu hayvanlara iyilik yapmak isteyen hayvan severlerin esasında hiç de istemeden de olsa Batı Makedonya bölgesi fauna ve ekosistemine büyük zarar verdiğini dile getiriyor.

Ethnos gazetesinde çıkan haberin Yunancası BURADA!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et