Μεγάλο το ενδιαφέρον στην εκδήλωση με τις παραδοσιακές ποικιλίες στην Κομοτηνή - Azınlıkça
Ειδήσεις

Μεγάλο το ενδιαφέρον στην εκδήλωση με τις παραδοσιακές ποικιλίες στην Κομοτηνή

Μεγάλο το ενδιαφέρον στην εκδήλωση με τις παραδοσιακές ποικιλίες στην Κομοτηνή

Ποιός θα το φανταζόταν πως αυτό που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, θα έχει εξελιχθεί σε μία εκδήλωση “σταθμό” για την Κομοτηνή που προωθεί την προσφορά, την περιβαλλοντική συνείδηση και την σωτηρία των παραδοσιακών ποικιλιών.

Πρόκειται για τη γιορτή Πελίτι, η οποία και φέτος πραγματοποιήθηκε με ρεκόρ συμμετοχών στην Κομοτηνή, το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απριλίου στην αυλή του θερινού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, από το Πελίτι Κομοτηνής, σε συνεργασία με 26 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πολλοί περισσότεροι από 200 ήταν οι καλλιεργητές που έσπευσαν να πάρουν από έξι σακουλάκια (με περισσότερα από ένα φυτό το καθένα) από παραδοσιακές ποικιλίες φυτών, εντελώς δωρεάν. Όπως μεταδίδει ο Χρόνος η αναμονή σίγουρα άξιζε καθώς αυτές τις ποικιλίες δύσκολα τις βρίσκει κανείς στο εμπόριο και – αν τις σπείρει σωστά – μπορεί να τις έχει για κάθε καλλιεργητική περίοδο στο χωράφι ή στον κήπο του. Αλλά η αναμονή έτσι κι αλλιώς ήταν μετά μουσικής, άρα πιο ευχάριστη, μιας που παρόντες ήταν οι μικροί μουσικοί από το εργαστήρι Νότα του Χρήστου Χατζόπουλου.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια. Συγκεκριμένα: Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Κομοτηνής, Κύμης, Δοκού, Πελεκητής, Ιάσμου. Νηπιαγωγεία: 9ο, 11ο, 14ο Κομοτηνής, Κάλχα, Κοσμίου. Δημοτικά Σχολεία: 9ο, 1ο, 2ο, 4ο, 6ο, 7ο, 10ο, 11ο, 12ο Κομοτηνής, Ξυλαγανής, Φαναρίου. Γυμνάσια: Νέας Καλλίστης. Ειδικά Σχολεία: ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.

Ψυχή της εκδήλωσης είναι ο δάσκαλος και συντονιστής του Πελίτι Νίκος Δομπάζης ο οποίος μας ενημερώνει για τον αριθμό ρεκόρ σε σχολεία που συμμετείχαν, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής και την σχολική επιτροπή “που με την χορηγία τους κάθε χρόνο μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε αυτή την εκδήλωση”, αλλά και το εργαστήρι μουσικής “που μας διασκέδασε με παραδοσιακούς ήχους”.

Αναφορικά με καθαυτή την εκδήλωση, εξηγεί: “Είναι μία δραστηριότητα που έχουν αγκαλιάσει οι συνάδελφοι δάσκαλοι αλλά και τα παιδιά. Προσφέρει πάρα πολλά στα παιδιά, και εκπαιδευτικά, αλλά και τα βοηθάει να συμμετάσχουν στην επίλυση ενός προβλήματος, ότι δηλαδή χάθηκαν οι σπόροι μας. Τα παιδιά λοιπόν, σπέρνοντας τους παραδοσιακούς σπόρους, βλέπουν να φυτρώνουν τα φυτά, και στη συνέχεια μαθαίνουν να μοιράζονται, γιατί έρχονται εδώ και τα προσφέρουν δωρεάν”.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.