Βαριά καταδίκη για τον Κομοτηναίο κτηνίατρο - Azınlıkça
Ειδήσεις

Βαριά καταδίκη για τον Κομοτηναίο κτηνίατρο

Βαριά καταδίκη για τον Κομοτηναίο κτηνίατρο

Με την καταδίκη κτηνίατρου, εργαζόμενου στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Κομοτηνής, ολοκληρώθηκε δίκη στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 έπειτα από καταγγελίες ιδιοκτητών κτηνοτροφικών μονάδων της Θράκης για «κομπίνα» με δήθεν μολυσμένα από μελιταίο πυρετό ζώα. Η υπόθεση είχε ερευνηθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. που κατόπιν επιχείρησης συνέλαβαν στην Κομοτηνή τον 47χρονο κτηνίατρο. Στην υπόθεση είχε εμπλακεί τότε ένας 41χρονος κτηνίατρος από την Ξάνθη, ο οποίος όμως απαλλάχτηκε.

Οι καταγγελίες τότε ανέφεραν ότι ο 41 ετών κτηνίατρος, ύστερα από αιμοληψίες σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες τους ότι βρέθηκαν δείγματα αίματος ζώων, ύποπτα για μελιταίο πυρετό. Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «καραντίνας», ο ίδιος – πάντα κατά τις καταγγελίες – προέτρεψε τους ιδιοκτήτες να απευθυνθούν στον 47χρονο συνάδελφό του, ο οποίος ακολούθως ζήτησε να του αποσταλούν νέα δείγματα αίματος για άτυπο εργαστηριακό έλεγχο στο δημόσιο κτηνιατρικό γραφείο όπου υπηρετούσε, στην Κομοτηνή.

Πράγματι, ακολούθησαν εργαστηριακοί έλεγχοι, τους οποίους χρεώνονταν οι κτηνοτρόφοι, καταβάλλοντας το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Επικαλούμενος δε, περιοδικό επανέλεγχο ή επανεμφάνιση δειγμάτων μελιταίου πυρετού, ο 47χρονος συλληφθείς κατηγορείται ότι ζητούσε προσχηματικά επανάληψη των εργαστηριακών εξετάσεων, αποκομίζοντας έτσι κι άλλα χρηματικά ποσά. Κι ενώ συνεχιζόταν για μήνες αυτή η ιστορία, οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού ήδη είχαν ξοδέψει περί τις 2.500 ευρώ για τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. Έτσι, απευθύνθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια, όπου, κατόπιν σχετικών εξετάσεων διαπίστωσαν, ότι για κανένα ζώο των μονάδων τους δεν υπήρχε υποψία για μελιταίο πυρετό.

Κατόπιν τούτου, κατήγγειλαν τους κτηνιάτρους στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, αστυνομικοί της οποίας προσημείωσαν το ποσό των 800 ευρώ, το οποίο κατηγορήθηκε ότι παρέλαβε ο 47χρονος από κτηνοτρόφο, ως αντίτιμο, για άτυπη εξέταση δειγμάτων. Κατά την είσπραξη των χρημάτων επενέβησαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν.

Σε βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία για έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, δωροληψία υπαλλήλου, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μέτρων για την πρόληψη επιζωοτιών και απάτη. Η ίδια δικογραφία περιελάμβανε τον 41 ετών συγκατηγορούμενό του, ο οποίος αντιμετώπιζε τις πράξεις της άμεσης συνέργειας στην έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, της παραβίασης μέτρων για πρόληψη επιζωοτιών, της ηθικής αυτουργίας σε δωροληψία υπαλλήλου και της απάτης.

Απαλλαγή για τον Ξανθιώτη κτηνίατρο

Η εξέλιξη της υπόθεσης πλέον στη δικαιοσύνη, έφερε απαλλαγή για τον Ξανθιώτη κτηνίατρο και καταδίκη για τον κτηνίατρο από την Κομοτηνή. Την απαλλαγή με βούλευμα από τις κατηγορίες για τον Ξανθιώτη κτηνίατρο γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.  Όπως επισημαίνει με σαφήνεια η ανακοίνωση, που αφορά στην υπόθεση δειγμάτων αίματος που εντόπισε η ΕΛΑΣ το 2016 μετά από καταγγελία κτηνοτρόφων, ο Ξανθιώτης Κτηνίατρος έχει απαλλαγεί πλήρως από τις κατηγορίες, τις οποίες αντιμετωπίζει μόνο ο συνάδελφός του από την Κομοτηνή που είχε εμπλακεί στην ίδια υπόθεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Με αφορμή δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της περιοχής μας τα οποία ενέπλεκαν συνάδελφο κτηνίατρο της Π.Ε. Ξάνθης σε παράνομες οικονομικές δοσοληψίες (χρηματισμό), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για τον εν λόγω κτηνίατρο έχει αμετάκλητα αποδειχθεί ότι ουδεμία σχέση είχε με τις παραπάνω κατηγορίες (υπ. αριθ. 2132017 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ροδόπης).

Ο εν λόγω συνάδελφος κτηνίατρος της Περιφέρειας ασκούσε και ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα με συνέπεια και όπως αποδείχθηκε κατά την ανακριτική διαδικασία καμία σχέση δεν είχε με τις κατηγορίες που αποδίδονται σε κτηνίατρο του Υπ. Αγροτικής Οικονομίας που υπηρετούσε στην Κομοτηνή.

Καταδίκη για τον κτηνίατρο από την Κομοτηνή

Όσον αφορά τον κτηνίατρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που υπηρετούσε στην Κτηνιατρικό Εργαστήριο της πόλης, η δίκη του έγινε χθες και σύμφωνα με την απόφαση καταδικάστηκε σε 9 χρόνια και του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ, όπως και περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. Οι πληροφορίες του “Χ” αναφέρουν ότι ο εν λόγω κτηνίατρος είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του. – Χρόνος

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.