Μεγάλη πτώση στα ενοίκια των καταστημάτων στην Κομοτηνή - Azınlıkça
Ειδήσεις

Μεγάλη πτώση στα ενοίκια των καταστημάτων στην Κομοτηνή

Μεγάλη πτώση στα ενοίκια των καταστημάτων στην Κομοτηνή

Πόρτα κλειδωμένη, χώρος άδειος, ενοικιαστήριο απέξω. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σε ολοένα και περισσότερες στέγες, που προορίζονται για επαγγελματική χρήση, στην Κομοτηνή.

Τα λουκέτα πληθαίνουν εν καιρώ κρίσης, με αποτέλεσμα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να βλέπουν το “σταθερό” τους εισόδημα είτε να μειώνεται είτε να χάνεται εντελώς. 

Στην Κομοτηνή, οι εμπορικοί δρόμοι μετρούν μεν λιγότερα ανοίκιαστα μαγαζιά, όμως σημειώνουν μεγάλες μειώσεις στα μισθώματα, ενώ οι πιο μακρινοί από το κέντρο δρόμοι χρόνο με το χρόνο “ερημώνουν” εμπορικά. Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, η πρόεδρος ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ροδόπης Χρύσα Κυριακούση καταθέτει πολλά στοιχεία.

“Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και τα μαγαζιά κλείνουν”, είναι αρχή όλων των δεινών σύμφωνα με την Χρύσα Κυριακούση, η οποία χρόνο με το χρόνο παρατηρεί ολοένα και χαμηλότερα μισθώματα στα ενοίκια. 

Αναλυτικά σημειώνει: “Οι τιμές των ενοικίων υποχωρούν ακόμη περισσότερο. Σε σχέση με το παρελθόν τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει μέχρι και 60%. Υπάρχουν και πιο μεγάλες διαφορές, όπως μαγαζιά στο κέντρο που είχαν νοίκι 1.500 ευρώ και τώρα νοικιάζονται με 500. Η Βενιζέλου και τα μαγαζιά της πλατείας, κάπως διατηρούν τις τιμές τους, αν και υπάρχει κι εκεί υποχώρηση. Σε δρόμους όπως η Παρασίου και η Ν. Ζωίδη υπάρχουν ενοικιαστήρια της τάξης των 300 ευρώ, ενώ παλιά σε αυτούς τους δρόμους δεν έβρισκες κάτω από 1.000 ευρώ”.

Η ίδια επίσης παρατηρεί πολλά ξενοίκιαστα μαγαζιά σε περιφερειακούς δρόμους. “Τα μαγαζιά του κέντρου έχουν πλέον φθηνότερα ενοίκια και αυτό επιτρέπει σε μαγαζιά που ήταν πιο μακριά, να έρθουν προς το κέντρο. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί τα μαγαζιά στις κεντρικές αρτηρίες και να έχουν μείνει πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα που βρίσκονται περιφερειακά του κέντρου. Και όσα είναι αδιάθετα, τα δίνουν για πολύ χαμηλά ενοίκια”, όπως σημειώνει. 

Το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμοι χώροι, έχει δώσει μεγάλη δύναμη προς τους ενοικιαστές, οι οποίοι ζητούν ολοένα και μεγαλύτερες μειώσεις στο καταβληθέν μίσθωμα. “Οι μισθωτές, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά άδεια καταστήματα, έρχονται με μορφή τελεσίγραφου στον ιδιοκτήτη και του λένε: 

Ή μου το δίνεις 300 ή πάω απέναντι. Κάπως έτσι είναι το κλίμα, δεν φαίνεται να υπάρχει φως στον ορίζοντα. Μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο, οι ιδιοκτήτες εξευτελίζουν το ακίνητό τους”, εξηγεί σχετικά η Χρύσα Κυριακούση,

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.