Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ; Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση - Azınlıkça
Ειδήσεις

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ; Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ; Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Διαρκή τάση κλεισίματος της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφει και η έρευνα της Alco για το News24/7.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15 με 18 Δεκεμβρίου, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 22,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17%, το Κίνημα Αλλαγής 7,8%, η Χρυσή Αυγή 6%, το ΚΚΕ 5,2%, η Λαϊκή Ενότητα 2,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,1% και η Ένωση Κεντρώων 2,1%. Άλλα κόμματα ψηφίζει το 4,2%, λευκό το 2,7% και την αποχή επιλέγει το 13%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 14,7%.

Σε έρευνα της ίδιας εταιρείας στις 12 με 14 Νοεμβρίου, τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα: ΝΔ 22,4%, ΣΥΡΙΖΑ 16,4%, Κίνημα Αλλαγής 5,3%, ΧΑ 6,2%, ΚΚΕ 4,9%, ΛΑΕ 2,5%, ΑΝΕΛ 2%, ΕΚ 2%, άλλα κόμματα 6,7%, λευκό 3,1%, αποχή 12% και η αδιευκρίνιστη ψήφος ανερχόταν στο 14,7%.

Και σε αυτή την έρευνα (όπως και σε όλες τις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα) επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ έχει “χτυπήσει ταβάνι” από πλευράς συσπείρωσης των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015 και πλέον καλείται να αναζητήσει ψηφοφόρους είτε από τη δεξαμενή αυτών που είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα είτε από άλλους χώρους. Η προσδοκία του κ. Μητσοτ΄σκη για εκλογική περίπατο και αυτοδυναμία, δεν έχει πραγματική βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα εξακολουθεί να έχει σχετικά πιο χαμηλή συσπείρωση, πλην όμως πρώτον αργά και σταδιακά συσπειρώνεται και κυρίως οι ψηφοφόροι του δεν έχουν σε σημαντικό ποσοστό μετακινηθεί σε άλλα κόμματα αλλά στην αποχή και στην αδιευκρίνιστη ψήφο.

Στα της επικαιρότητας, ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί, όπως σημειώνει ο κ.Παναγόπουλος, η θετική στάση του 50% περίπου των πολιτών σε σχέση με τις απαντήσεις και έδωσε η Ελληνική πλευρά και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Σημειωτέον τέλος ότι ένας στους δύο πολίτες δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018, ενώ 47% δεν πιστεύει εξάλλου ότι θα γίνουν.

Ενδιαφέρον είναι και ότι στο ερώτημα ποιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα τους αδύναμους πολίτες, το 45% μεν απαντά “κανένας” επιβεβαιώνοντας και τη γενικότερη απογοήτευση της κοινωνίας, αλλά το 28% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας και το 18% ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.