Yunanistan benzin ve elektriğin en pahalı olduğu Avrupa ülkelerinden - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan benzin ve elektriğin en pahalı olduğu Avrupa ülkelerinden

Yunanistan benzin ve elektriğin en pahalı olduğu Avrupa ülkelerinden

2017 yılının ilk çeyreğinde Yunanistan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında kurşunsuz benzinin en pahalıya satıldığı dördüncü ülke oldu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlana verilere göre Yunanların bu yılın ilk çeyreğinde kurşunsuz benzinin litresine 1,62 dolar ödediğini kaydederken, kurşunsuz benzinin en pahalı olduğu Avrupa ülkeleri ise sırasıyla Norveç, Hollanda ve İtalya oldu.

Yunanistan’da benzinin fiyatının %65’ini vergiler oluştururken, %67 ile Norveç vergilerin nihai fiyata en fazla sirayet ettiği Avrupa ülkesi konumunda.

Dizel benzinde ise Yunanların ödediği paraların yarısı (%51) vergilere gidiyor. IEA tarafından Yunanların dizelin litresine 1,36 dolar ödediği hesaplandı.

Doğalgazda ise Yunanlar evlerini ısıtmak için en fazla parayı ödeyen ikinci Avrupa ülkesi vatandaşları durumundalar. Azınlıkça’daki habere göre her ne kadar doğalgaza ödenen vergi Yunanistan’da düşük (%17) olsa da – hatta Avrupa’nın en düşüğü – 2016 yılında MWh başına 100 dolar ödeyerek Yunanlar İsveçlilerden (120 dolar) sonra doğalgaz en fazla para ödeyen Avrupalılar oldu.

Elektrikte ise IEA İcra Müdürü Fatih Birol’a göre Yunanistan “ne pahalı ne de ucuz bir ülke”. Yunanistan Elektrik Kurumu DEİ’in elektrik piyasasındaki payının hâlâ büyük olduğunu ifade ederken, Yunanistan elektrik faturalarına en fazla vergi, harç v.s. ödeyen 5’inci Avrupa ülkesi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.