Gümülcine Resmî Müftüsü Hafız Cemali Mısır’da İslam Konferansına katıldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Resmî Müftüsü Hafız Cemali Mısır’da İslam Konferansına katıldı

Gümülcine Resmî Müftüsü Hafız Cemali Mısır’da İslam Konferansına katıldı

Gümülcine Resmi Müftülüğü tarafından yayınlanan basın açıklaması şöyle:

25/10/2017
BASIN BİLDİRİSİ

Faziletli Gümülcine Müftüsü Hafız Cemali Meço, Mısır’ın Başkenti Kahire’de düzenlenen Uluslar arası İslam Konferansına konuşmacı olarak katılarak Batı Trakya Müslüman Azınlığını temsil etti. Dünya Müftülükleri ve Fetva Heyetleri Birliği tarafından  “Toplumların İstikrarında Fetvaların Rolü” konulu 17-19 Ekim 2017 tarihleri arasında Mısır Cumhurbaşkanlığının riyaseti altında düzenlenen konferansa İslam aleminden 63 ülkeden müftüler iştirak etti.

Gümülcine Resmî Müftüsü Hafız Cemali Mısır’da İslam Konferansına katıldı

Konferansın açılış konuşması Mısır Müftüsü Dr. Şevki İbrahim Allam yaparken konferansta İslam aleminden bir çok müftü önemli sunumlar gerçekleştirdi. Bunlar arasında Mısır El Azher Şeyhi Ahmet Muhammet Tayip, Mısır eski müftüsü Dr. Ali Cum’a, Kudüs ve Filistin Müftüsü Muhammet Ahmet El Hüseyin, Lübnan Müftüsü Abdüllatif Deryan, Ürdün Müftüsü Muhammet El Halayla, Çeçenistan Müftüsü Salah Mecif, Malezya Müftüsü Zülkif Muhammed Bukri, Birleşil Arap Emirlikleri Vakıflar Genel Direktörü Muhammet El Ka’bi, Dünya İslam Birliği (RABITA) Başkanı Dr. Muhammet Abdülkerim İsa, Yemen Vakıflar Bakanı Ahmet Atiyye, Afrika İslam İşleri Direktörü Muhammet Ahmet Lu, Mısır Parlamentosu Vakıf İşleri Komisyonu Başkanı Usama el Abd, Bosna Hersek sabık Reis-ül Uleması Mustafa Cecic, Hindistan, ABD, İtalya ve Hollanda İslam İşleri Direktörlerinin yanı sıra Yunanistan’dan Gümülcine Müftüsü Hafız Cemali Meço önemli bir sunum gerçekleştirdi.

Gümülcine Resmî Müftüsü Hafız Cemali Mısır’da İslam Konferansına katıldı

Gümülcine Müftüsü Hafız Cemali Meço, Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde geçerli olan İslam Aile Hukuku uygulamasının bölgedeki Müslüman azınlık açısından önemi ile ilgili konferansa katılan konuşmacıları ve genel kurulu geniş çapta bilgilendirdi. Gümülcine Müftüsü konuşmasında ayrıca Batı Trakya bölgesinde uzun yıllar barışçıl ve uyum içinde birlikte yaşayan Müslüman ve Hristiyanlar’ın ilişkilerinin  bu konuda çeşitli sıkıntılar ve problemler yaşayan bir çok Avrupa ve Ortadoğu ülkesine örnek alınabileceğini dile getirdi. Gümülcine Müftüsü Hafız Cemali Meço İslam aleminden bir çok önemli müftü ve baş müftüyü Batı Trakya bölgesinde yaşayan Müslüman azınlığın dini durumunu yerinde görmeleri ve Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki barışçıl yaşamı bizzat müşahade etmeleri amacıyla kendilerini bölgemize davet etti.

Gümülcine Resmî Müftüsü Hafız Cemali Mısır’da İslam Konferansına katıldı

Gümülcine Müftüsü, Kahire’de bulunan ve İslam aleminden 50 ülkeden önemli İslam alimleri tarafından kurulan  “Dünya Müftülükleri ve Fetva Heyetleri Birliği”ne daimi üye seçilerek  konferans çalışmaları kapsamında bir çok yuvarlak masa toplantısına katıldı. Toplantılarda resmi fetva makamları tarafından tanınmayan bazı kesimlerin aşırılığa cevaz vermek için çıkarttıkları fetvalar ve bunlara karşı fetva müesseselerinin nasıl hareket etmesi gerektiği gibi konula ele alındı.

Gümülcine Müftüsü Hafız Cemali Meço bunun yanısıra konferans kapsamında bir çok basın yayın kuruluşuna da Batı Trakya Müslümanlarının durumu ile ilgili mülakatlar verdi.

Gümülcine Resmî Müftüsü Hafız Cemali Mısır’da İslam Konferansına katıldı

Gümülcine Müftüsüne ayrıca bölgenin tanınmış ilahiyatçılarından olan İslam hukuku uzmanı ve “Dünya Müftülükleri ve Fetva Heyetleri Birliği” kurucu üyelerinden Dr. Yaşar Şerif Damadoğlu’da eşlik etti. Dr. Yaşar Şerif çalışmalar kapsamında yuvarlak masa toplantılarına da katıldı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et