Gümülcineli marangoz Mehmet Candırma Hüseyin: İşimizi seviyoruz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcineli marangoz Mehmet Candırma Hüseyin: İşimizi seviyoruz

Gümülcineli marangoz Mehmet Candırma Hüseyin: İşimizi seviyoruz

Gümülcineli Mehmet Candırma Hüseyin çocukluğundan bu yana marangozluk yapıyor ve gününün önemli bir bölümünü atölyesinde geçiriyor.

ERT Komotini Devlet Radyosundan Maria Nikolau’ya konuşan emektar marangoz 1978 yılında başladığı işinin de ekonomik krizden etkilendiğini kaydederken “Hazır mobilya ürünleri bize de diz çökertti. Komşu ülkelerdeki piyasalar bizim işimize büyük zarar verdi. İşimizi seviyoruz, o yüzden hâlâ bu mesleği yapıyoruz. Meslektaşlarımız teker teker mesleği bıraktı” diyerek sektöründeki sıkıntılara dikkat çekti.

Gümülcine’de iki-üç marangozun kaldığını anlatan Mehmet bey “Yılların marangozları kilit vurup bıraktı. Yıllardır bu işi yapan bir meslektaşım atölyesini kapatıp Almanya’ya göç etti” ifadeleriyle geleneksel marangozların karşılaştıkları zorlukları anlatıyor ve üzüntüsünü gizleyemiyor.

Son yıllarda yeni ev eşyası siparişi pek yok. Marangozları daha çok eski eşyaların tamiri ve bakımı için çağırıyorlar. Yılların Gümülcineli marangozu da bu durma atıfta bulunarak “Eskiyi yeni yapmaya çalışıyorlar. Dolaplarının, kitaplıkların rengini değiştiriyorlar. Sadece lüzum olan şeyleri yaptırıyorlar. Maalesef eski işler yok” diyor ve eklemeden yapamıyor:

“Bizim malzemelerimizin hazır malzemelerle hiçbir alakası yok. Biz A kalite malzeme kullanıyoruz, tüketicilerin de bunu göz önünde bulundurması gerekir”.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et