Yunan kamuoyu ABD, Rusya ve AB hakkında ne düşünüyor? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan kamuoyu ABD, Rusya ve AB hakkında ne düşünüyor?

Yunan kamuoyu ABD, Rusya ve AB hakkında ne düşünüyor?

Selanik Makedonya Üniversitesinin son araştırmasından Yunan siyasetini ve Yunanistan’ın Batılı ortaklarını ilgilendiren önemli sonuçlar ortaya çıktı.

Kathimerini gazetesinde yer alan Yannis Armakolas imzalı analize göre, üniversitenin araştırmasından mali krizin Yunan toplumundaki Avrupa karşıtlığını arttırdığı ortaya çıkarken, kamuoyunun üçte birinin Avrupa karşıtlarının katı çekirdeğini oluşturduğu görülüyor.

Öte yandan %25’lik bir kesimin Rusya’ya büyük ilgi gösterdiği görülen araştırmada, Rus lider Vladimir Putin’e ise Yunanlar tarafından Rusya’dan bile daha fazla sempati duyulduğu belirtiliyor. Diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde ise Putin’in popülaritesinin oldukça düşük olduğu biliniyor.

Araştırma Yunanistan’ın geleneksel ortaklarından hoşnut olmayan, içine kapanın, özgüven eksikliği yaşayan, uluslararası meselelere güvenmeyen ve beklentileri ile uluslararası siyaset arenasındaki gerçekler arasında büyük farklıklar olduğunu gören bir Yunan toplumunun olduğunu gösteriyor.

Milli konularda Yunan toplumunun %25 ile %40,5 arasındaki bir kesimi ülkenin ne AB, ne de ABD ve Rusya’dan destek gördüğünü düşünüyor. ABD’nin ise başta FYRO Makedonya’nın isim konusu olmak üzere birçok konuda düşük oranlar aldığı dikkatlerden kaçmıyor.

Kıbrıs meselesinde ise AB’nin dışında Rusya’nın da Yunanistan’a destek verdiği düşünülüyor. Bu konuda Rusya’nın önemli rol oynadığı Birleşmiş Milletlerin konuyla ilgilenmesinin etkili olduğu düşünülüyor.

ABD, Rusya ve AB arasında ise Yunanistan’a en büyük desteği verenin AV olduğu düşünülüyor. Özellikle de Yunan-Türk ilişkilerinde AB’nin Yunanistan’a en büyük desteği verdiği düşünülürken, bu noktada mülteci krizinin önemli rol oynadığı düşünülüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et