1 kilo bile tütün satılmadan 1,7 milyon euro verdi! Tefecilikle suçlanan PASOK’lu eski bakan yardımcısını ‘yakan’ tanık - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

1 kilo bile tütün satılmadan 1,7 milyon euro verdi! Tefecilikle suçlanan PASOK’lu eski bakan yardımcısını ‘yakan’ tanık

1 kilo bile tütün satılmadan 1,7 milyon euro verdi! Tefecilikle suçlanan PASOK’lu eski bakan yardımcısını ‘yakan’ tanık

Tefecilikten yargılanan PASOK hükümetinin eski bakan yardımcılarından Yannis Anthopoulos’un davasında Kavalalı bir kadının mahkemeye tanık sıfatıyla verdiği ifadeler şaşırttı.

Kavalalı tütün tüccarı Odetti Petridi “Bankaya teminat olarak vermek üzere benden aldığı 500 milyon drahmiyi (yaklaşık 1,5 milyon euro) tavan arasına koymuştu” ifadeleriyle dinleyenleri hayretler içinde bıraktı.

Anthopoulos adını Gennet olarak değiştiren eski Namaco şirketinin sorumluları Kostantinos Tsoukalidis, Aleksandros Martinis ve Konstantinos İfantis ile birlikte yargılanıyor. Şirket yetkilileri meslek olarak ve devamlı olarak tefecilik yapmakla suçlanırken, Anthopoulos ise tefecilikte suç ortaklığı ve para kara aklamaktan yargılanıyor.

Cuma günü mahkemeye ifade veren Petridi, aile dostu oldukları için Anthopoulos’a giderek, Tiresias listesine girdiği için Agrotiki Bankasından kredi çekemiyor olmasından dolayı arabuluculuk yapmasın istediğini anlattı. Tanık, eski siyasetçinin kendisinden bankaya teminat olarak vermek üzere 500 milyon drahmi istediğini savundu.

Paraları uçakla Atina’ya götürdüğünü anlatan Petridi “Gerçekten bize yardım etmek istediğine inanıyordum. Aradan 10-15 gün geçti ve cevap alamadığımız için avukatımız endişelenmeye başladı. Paraları geri istemek için birlikte Atina’ya gittik. Avukatımla birlikte paraları tavan arasından indirdiğini gördük. Paraların bana ait olmadığını, çiftçilere ait olduğunu ve iade etmesi gerektiğini söyledim ve yardımların için 50 milyon drahmiyi (170 bin euro) tut dedim” ifadelerini kullandı.

Daha sonrasında eski bakan yardımcısının kendisini göstermelik tütün alım satım sözleşmeleriyle kredi alabilmesi için Namaco şirketiyle temasa geçirdiğini dile getirdi. Böylece Petridi iki şirket kurduğunu ve kağıt üzerinde Namaco’nun bir şirketten tütün alıp diğerine sattığının gösterildiğini dile getirdi.

“Diz çöken insanlara kredi veriyorlardı, işleri buydu” diyen Petridi “Her kredi alışımda, %10’unun Anthopoulos’a veriyordum. Bana bunun bir daha yardım etmek için bir ‘tatlı’ olduğunu söylüyordu. Ben bu parayı paylaştıklarını düşünüyorum. Böylece bir kilo bile tütün satılmadan 1,7 milyon euro verdi” ifadelerini kullandı.

Odetti Petridi eski bakan yardımcısının sadece tefecilikle sınırlı kalmadığını ve kendisine kara para aklamayı da teklif ettiğini söyledi. “Mahvolduğumuzda bize sermaye ticaretini teklif ettiler. Anthopoulos bir poşet para getirdi. Bana ‘korkma bu paralar mücevherlerden’ dedi. Bizi kara para kuryeleri yapmayı düşünüyorlardı! O anda bağlarımızı kopardık” şeklinde konuştu.

Petridi 19 Ekim’deki duruşmada ifade vermeye devam edecek.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et