İTB ve cinsiyet kimliği ile ilgili yasa değişikliği parlamentodan geçti - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İTB ve cinsiyet kimliği ile ilgili yasa değişikliği parlamentodan geçti

İTB ve cinsiyet kimliği ile ilgili yasa tasarısı parlamentodan geçti

Yunanistan Parlamentosunda görüşülen ve İskeçe Türk Birliği (İTB) ile cinsiyet kimliği gibi konuları kapsayan yasa değişikliği önerisi parlamentodan geçti.

Yasa değişikliği önerisi Rodop ve İskeçe (Xanthi) illerindeki dört azınlık milletvekili (Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf, İlhan Ahmet ve Hüseyin Zeybek) de ‘hayır’ oyu kullandı. Pirea SYRIZA milletvekili Nina Kasimati de yasa tasarısına ‘hayır’ oyu kullanırken Altın Şafak, KKE ve Enosi Kentroon Partileri de yasa değişikliğine karşı çıktı. SYRIZA, ND, POTAMİ ve PASOK-DİMAR partileri ise yasa tasarısına “evet” dedi.

Yasa değişikliği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) kazanılan davaların “Yunanistan kamu düzenine yeniden taşınmasına ” imkân tanırken, AİHM kararlarının ise derhal uygulanması anlamına gelmiyor. Bir başka deyişle İskeçe Türk Birliği ile ilgili AİHM kararı bu şekilde uygulanmayacak

Ayrıca yasa değişikliği teklifine “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ulusal güvenlik, kamu düzeni, suçun önlenmesi, sağlık veya ahlakın korunması, üçüncü kişilerin haklarının ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik kısıtlamalarla” ifadeleri de eklenirken, yasa tasarısı görüşülmeden önce ND Partisi’nin bunlara “uluslararası anlaşmalarda” ibaresinin de eklenmesi yönündeki teklifi de kabul edildi.

Cinsiyet kimliğinin tanınması kabul edildi

Cinsiyet kimliğinin 15 yaşından itibaren tanınmasını öngören madde ise 148 SYRIZA milletvekili, POTAMİ milletvekilleri ve ANEL Partisinden Kostas Zouraris’in oylarıyla kabul edildi.

PASOK Partisi ilgili madde için “çekimser” oy kullanırken, ND, Altın Şafak, KKE ve ANEL Partileri ile SYRIZA Partisinden Georgia Giannia ise ilgili maddeye “hayır” dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et