Seyyid Ali Sultan Dergahı 3 mürşidi postundan düşürdü! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Seyyid Ali Sultan Dergahı 3 mürşidi postundan düşürdü!

4174F77E E983 41EA B541 683EB86D3B5B

Batı Trakya’nın en eski ve köklü kuruluşlarından olan Seyyid Ali Sultan Dergahı yoğun katılımla gerçekleştirdiği Birlik Toplantısı’nda yapılan oylamayla Mehmet KOÇ, Apti PENCAL ve Hasan APTİ’yi postundan düşürme kararı aldı. Dergah ayrıca Mehmet KOÇ’un Seyyid Ali Sultan Dergahı Baş Postnişinlik postundan da düşürüldüğünü ve bu sıfatını kaybettiğini açıkladı. 

Dergah tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:

SEYYİD ALİ SULTAN BİRLİK TOPLANTISI KARAR TUTANAĞI

Seyyid Ali Sultan’dan miras kalan en önemli gelenek ve inançlarımızdan olan Seçek Yayla Hizmeti asırlardan beri Seyyid Ali Sultan Dergahı ve yol evlatları tarafından gerçekleştirilmekte ve Batı Trakya’da yaşayan toplulukları bir araya getirmektedir. Seçek Yayla törenlerinin gerçekleştirilmesinde Seyyid Ali Sultan Dergahı ve Seçek Azınlık eğitim ve kültür derneği bir arada hareket etmesine rağmen, son birkaç yıldır asırlardan beri süregelen gelenek ve inancımıza uygun olmayan bazı hususlar ortaya çıkmıştır (!). 2017 senesinde yayla’nın gerçekleştirilmesinde Seçek Derneği’nin , Dergâhı ve asırlardan beri yaşattığımız geleneği HİÇE SAYAN duruşu sebebi ile önemli problemler ortaya çıkmıştır (!). Seçek törenlerinin hizmet sahibi olan Dergah’ı ve yolundan gidenleri dışlayan tavır toplumumuz tarafından kabul görmemiş ve ESKİDEN OLDUĞU GİBİ Seçek Yayla Hizmetinin kurucu ve hamisi Seyyid Ali Sultan Dergâhı ve yol evlatları tarafından Yayla Gerçekleştirilmek istenmiştir.
Bu konuda toplumda oluşan bütünlüğe rağmen Dergâh’ın mürşitlerinden ve 12’ler heyetinden Dergâh’ın ve toplumun duruşuna ters bir tavır koyanlarla ALTERNATİF bir Seçek yayla töreni düzenlenmiştir.Bu durum toplumumuz tarafından kabul görmemiştir. BUNA VESİLE OLAN ve ALTERNATİF TÖRENE KATILAN Şah Seyyid Ali Sultan’ın mirasını, yolumuzu peşkeş çeken DEDEler hakkında yol kurallarına uygun olarak karar almak üzere 12.08.2017 tarihinde saat 21:00de Seyyid Ali Sultan Dergâhı’nda
Yapılacak birlik toplantısına, konunun muhatabı mürşidler ,12’ler ve Himmatlar davet edilmiştir.

Davete icabet edenlerin isimleri aşağıda yazılmıştır.Mürşid , Himmat ve 12’ler heyetinden bazı canlar toplantının olacağı zaman diliminde bölgemizde bulunamadıkları için yerlerine yetkili vekiller göndermiştir.Onların isimleri de listeye eklenmiştir.Liste şu şekildedir.

1-Ahmet KARAHÜSEYİN (Ruşanlar)
2-Mehmet ÇENGEL-Emin (Mesimler)
3-Hüseyin KAFAS (Demirören)
4-Hüseyin MENÇE (Kütüklü)
5-Hüseyin PABUTÇU (Musacık)
6-Hasan HASANOĞLU (Demirören)
7-Ahmet ÇENGEL-Mehmet (mesimler)
8-Hasan KURUKEHAYA (Musacık)
9-Mehmet KARA (Hebilköy)
10-Ali PAŞA (Karaören)
11-Mehmet ÇENGEL (Musacık)
12-Mehmet KÖROSMAN (Babalar)
13-Mehmet İSMAİLOĞLU-Ali (Ruşanlar)
14-Mümün PİRELİ (B.Dervent)
15-Ali Çavuş (Hebilköy)
16-Mehmet ABDURRAHMAN (Taşağıl)
17-Hasan KEHAYA (Musacık)
18-Hüseyin ÇENGEL (B.Dervent)
19-Hüseyin KÜÇÜKMUSTAFA(Ruşanlar)
20-Ali KOÇ (Karaören)
21-Adem MOLLAMUSTAFA (Babalar)
22-Ahmet İBRAHİM (Köseler)
23-Mehmet ÇAVUŞ (Hebilköy)
24-Hüseyin PİRELİ (Çökekli)
25-İsmail BAKAL (Ruşanlar)
26-Yusuf YUSUFHASAN (B.Dervent)
27-Hüseyin PİRELİ (Taşağıl)
28-Mehmet İSMAİLOĞLU-Süleyman(Ruşanlar)

Birlik toplantısında yaşanılan süreç, detaylı bir şekilde görüşülmüştür.Seçek Yayla Hizmetinde Dergâh’a ve topluma karşı tavır alan mürşidler açıklama yapmak üzere toplantıya davet edilmişlerdir. Üç mürşid yapılan tüm davetlere rağmen , gelip konu ile ilgili söz hakkı almamış ve kendilerini savunma gereği dahi duymamişlardır.Üç mürşidin seçek yayla törenlerindeki tavırları ve birlik toplantılarına icabet etmemeleri YOL’a ikrar ve muhabbetli canların vicdanında onarılmaz yaralar açmıştır. İnancımızın temel taşlarından olan “mürşidlik” sıfatının ağırlığı göz önüne alınarak, oy birliği ile bu üç mürşid hakkında mürşidliklerinin korunup korunmaması konusunun oylanmasına karar verilmiştir. Bu oylamanın neticesinde çıkan sonuç şu şekildedir.
1-Mehmet KOÇ (25 oy ile)
2-Apti PENCAL (25 oy ile)
3-Hasan APTİ (22 oy ile)
Mürşidliklerinin düşürülmesi yönünde oy almış, 1 oy okunamayıp geçersiz sayılmış, 2 kişi de oylamaya katılmamıştır. Yapılan oylama sonuçlarına istinaden , mürşidlerden her üçü de , RIZALIK almanın esas olduğu Yol’umuzda rıza alamayacakları görülerek mürşid postundan düşürülmüşlerdir. Yukarıda yazılı oylama neticesinde , ayrıca mürşidliği düşen Mehmet KOÇ , Seyyid Ali Sultan Dergahı Baş Postnişinlik postundan da düşmüş ve bu sıfatını kaybetmiştir.
Ayrıca her üçü için alınan kararın sadece mürşidlik sıfatına yönelik olmasına, talip olarak yolu sürmeleri ve erkâna girebilecekleri de karara baglanmıştır.
Seyyid Ali Sultan Dergâhı ‘nın birlik kararı olarak alınan yukarıdaki karara bütün köylerdeki canların saygı duyması ve uyması önemle rica olunur.

Seyyid Ali Sultan Dergahı Koruma Heyeti Başkanı
Ahmet KARAHÜSEYİN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et