Titanik’in iki katıydı! Dünyanın en büyük gemisi bir Yunan tarafından sipariş edilmişti - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Titanik’in iki katıydı! Dünyanın en büyük gemisi bir Yunan tarafından sipariş edilmişti

Titanik’in iki katıydı! Dünyanın en büyük gemisi bir Yunan tarafından sipariş edilmişti

Titanik gemisi herkes tarafından bilinse de onun iki katı olan ve bir Yunan tarafından siparişi verilen Seawise Giant’ın hikayesi pek bilinmiyor.

1974 yılında Japonya’da bir Yunan armatör için yapılmaya başlanan geminin büyüklüğü Titanik’in iki katı kadardı. Hiçbir kaynakta siparişi veren Yunan armatörün adı geçmezken, geminin uzunluğu 458 metre, genişliği ise 68,8 metreydi. Ancak bu devasa boyutları nedeniyle Suez ve Panama kanallarında geçmesi imkânsızdı.

Gemi hiçbir zaman siparişi veren Yunan armatörün olmadı. Bu konuda iki senaryo var. İlk senaryoya göre armatör geminin inşası sırasında iflas etti. İkinci senaryoya göre ise geminin pervanesinde tespit ettiği sorun nedeniyle gemiyi teslim almayı kabul etmedi.

Yunan armatör gemiye “Porthos” adını tercih etmiş olsa da 657 bin ton yük taşıma kapasiteli gemiye Seawise Giant adı verildi ve Hong Konglulara satıldı.

İlerleyen yıllarda her el değiştirişinde adı da değişti. 1989-91 yıllarında Happy Giant, Norveçli sahipleri tarafından Jahne Viking, 2004-2009 yılları arasında Knock Nevis ve son yolculuğunu yapmadan önce 2010 yılında ise Mont adıyla biliniyordu.

Geminin tarihindeki en önemli olay ise Körfez Savaşı sırasında 14 Mayıs 1988 yılında Irak hava kuvvetleri tarafından bombalanması oldu. İran’dan yüklenen petrolü taşıyan gemiye isabet eden bombalar patlamalara, yangına ve geminin İran’ın Larak adasında batmasına yol açmıştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et