İşte Yunanların Κomünist rejimler ve Nazizm hakkındaki görüşleri - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İşte Yunanların Κomünist rejimler ve Nazizm hakkındaki görüşleri

İşte Yunanların Κomünist rejimler ve Nazizm hakkındaki görüşleri

Selanik Makedonya Üniversitesinin totalitarizm ve çağdaş Avrupa tarihi ile ilgili yaptığı son araştırmanın sonuçları yayınlandı.

iefimerida.gr sitesi hesabına gerçekleştirilen araştırmaya göre Yunanların %74,5’i Komünist rejimler tarafından işlenen suç ve cinayetlerle ilgili adalet soruşturması yapılması gerektiğini düşünüyor.

Yunanlar %96’sı Nazi rejiminin insan özgürlüğünde ve onuruna saygı göstermediğine inanırken, %98’5’i ise milyonlarca kişinin ölümüne yol açtığını düşünüyor.

Nazizm kadar olmasa da Stalinizm ile ilgili olarak da Yunanlar olumsuz görüşlere sahip. Araştırmaya katılanların %76’sı Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği’nin insan özgürlüğünde ve onuruna saygı göstermediğine inanırken, %78,5’lik bir kesim milyonlarca kişinin ölümüne yol açtığını düşünüyor. %72,5’lik kayda değer bir kesim ise dünyadaki komünist rejimlerin milyonlarca insanın şiddetli ölümünden sorumlu olduğuna inanıyor.

İki rejim arasındaki mukayeseyle ilgili de araştırma enteresan sonuçlar içeriyor. Her üç Yunandan biri (%33) Nazist ve Komünist rejimlerin birbiriyle benzediğini dile getirirken, %46’sı benzerlikleri olduğu gibi farklılıkları da olduğunu düşünüyor. Ancak %80’lik bir kesim iki rejim arasında az veya çok benzerlik buluyor.

Araştırma ayrıca Yunan toplumunun ekseri çoğunluğunun çağdaş Avrupa tarihinin önemli olaylarını bilmediğini ortaya koyuyor. “1940 yılında Hitlerin Nazi Almanyası ile Stalin’in Sovyetler Birliği müttefik miydi yoksa savaşıyor muydu?” sorusuna %57,5’lik bir kesim iki devletin savaş halinde olduğunu beyan ederken, müttefik oldukları yönündeki doğru cevabı ise sadece %29’luk bir kesimin vermesi dikkatlerden kaçmadı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et