Tütüncüye yansımadı! Yunan tütün sektörü krizde kazançlarını arttırdı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tütüncüye yansımadı! Yunan tütün sektörü krizde kazançlarını arttırdı

Tütüncüye yansımadı! Yunan tütün sektörü krizde kazançlarını arttırdı

Yunanistan’da sigara ve puro gibi tütün mamulleri tüketiminde düşüş yaşanmasına rağmen tütün şirketlerinin kazançlarını arttırdığı görüldü.

Özellikle de ithalat yapan ve sigara üreten şirketlerin ekonomik krizden daha güçlü çıktığı görülüyor. Ekim ayından bu yana Mihailidis şirketiyle ilgili belirsizliğin de devam etmesine rağmen, tütün işleme şirketlerinin de krizde daha da güçlendiği kaydediliyor.

Bu tablonun ortaya çıkmasında ise iki önemli etkenin olduğu dile getiriliyor.

Birinci olarak, piyasada faaliyet gösteren şirketlerin sayısının azalması, ikinci olarak da bu firmalardan bazılarının yurtdışındaki piyasalara yönelmesi en önemli iki faktör olarak değerlendiriyor.

Bir üçüncü etken olarak ise resesyon dalgasını bekleyen şirketlerin üretim ve satış maliyetlerini dengelemeyi başarması olarak gösteriliyor.

Bundan 10 yıl öncesine kadar 40 tütün şirketi piyasada faaliyet gösterirken, 2016 yılında bu sayının 11’e düştüğü kaydediliyor.

Geçen tütün işleme sektöründe 5 (Missirian, Kapniki Mihailidis, Naksiadis, Gleoudis ve SEKE), tütün ithalatında 3 (BAT, Imperial Tobacco ve JT International) ve tütün üretiminde 3 (Karelias, Papastratos ve SEKAP) şirketin faaliyet gösterdiği kaydediliyor.

Tütün sektörü son dört yılda gelirlerin %30 arttırarak 1,33 milyar euro gelire ulaştı. 2013 yılında 90 milyon kâr eden sektörün kârları 2015’te 127 milyon euro’ya ulaştı!

Özellikle de sigara ithalatı ve üretimi yapan şirketler ardı ardına rekorlar kırdı. Üç sigara üreticisi firma özellikle de yaptıkları ihracatlarla birlikte 2012 yılında 680 milyon euro olan cirolarını 2015’te 920 milyon euro’ya çıkarmayı başardı.

Sigara ithalatı yapan firmalar ise gelirlerini 140 milyon euro’dan (2012 yılı) 200 milyon euro’nun (2015 yılı) üzerine çıkardı.

Tütün işleyen şirketler ise özellikle de Mihailidis şirketinin sektörden ayrılmasıyla gelirlerinde az da olsa küçük düşüş yaşadı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et