Evros’ta aromatik bitki damıtma tesisi kurulacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Evros’ta aromatik bitki damıtma tesisi kurulacak

Evros’ta aromatik bitki damıtma tesisi kurulacak

Evros’taki iklim aromatik ve tıbbi bitiklerin yetiştirilmesine oldukça müsait. Bu alan üreticilerine de iyi para kazandırıyor.

Kekik, lavanta, limonotu ve ödotu en büyük ilgi görenler. Evros Tarım Kooperatifi Başkanı Lazaros Kitsikidis il geneli yaklaşık 300-400 dönüm aromatik bitki etkili olduğu dile getiriyor. Bunların %90 lavanta ve %80’i güney Evros’ta bulunuyor.

Bulgaristan ve Selanik’ten gelen siparişler üzerine Kasım ayında yaklaşık 800 dönüme yeni bitkiler ekilecek. Hemus e sevtopolis iki Bulgar cinsi bitki. Kooperatif ayrıca Selanik’teki fidanlıklardan getirilen Yunan cinsi lavandula angustifolia da yetiştiriyor.

Evros ilinde aromatik bitkilere giderek artan bir ilginin olduğunu kaydeden Kitsikidis “Aromatik bitki yetiştiriciliği çok büyük uğraş gerektirmiyor. İki yıl destek gerekiyor, sonra da hasat. Lavanta’daki verim 500 euro’ya kadar varabiliyor. Dağlık bölgelerde alınan tarlalar kendini amorti edebiliyor” diyor ve ekliyor “Ben geçen yıl 150 dönüm ektim. Yapılan damıtım sonrası kalitenin dünya düzeyinde olduğunu gördük. Bizimkisi Bulgarlarınkinden daha iyi. Bu da biz daha önce satacağız demek oluyor”.

Bugüne kadar damıtım için Halkidiki’ye gittiklerini dile getiren kooperatifin koordinatörlerinden Pashalis Papadakis, Leader veya başka girişimcilik programlarından faydalanarak kendi damıtım tesislerini kuracaklarnı ifade ederek gelecek yaz damıtımın kendi tesislerinde yapılacağını kaydediyor.

Kooperatif Başkanı Kitskidis Samothraki (Semadirek) kekiği örneğini vererek “İçeriği, bu kekiğin dünya çapında kaliteye sahip olduğunu gösteriyor. Nürnberg’de faaliyet gösteren bir Amerikan şirketi Samothraki’den damıtılmış kekik istiyordu. Ancak tescillenmiş bir cins yok. Her ne kadar adada 128 cins kekik bulunsa da. Geçmişte ise bu sayı 800’lere ulaşıyordu” ifadelerini kullanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.