Batı Trakya’nın ‘Altınbaş’ kavunu korumalı ürün olma yolunda - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’nın ‘Altınbaş’ kavunu korumalı ürün olma yolunda

Batı Trakya’nın ‘Altınbaş’ kavunu korumalı ürün olma yolunda

Evros ilinde yetiştirilen “altınbaş” kavununun menşe ismi korumalı ürün olması için girişim başlatıldı.

Evros’un Tihero ve Peplo bölgesinde yetiştirilen bu kavun çeşidi bölgeye Anadolu’dan gelen göçmenler tarafından getirilmiş. 1922 yılındaki nüfus mübadelesinden önceki dönemde dahi altınbaş kavununa atıflara rastlamak mümkün. Ancak 1983 yılından sonra ürün yaklaşık 15 yıl yetiştirilmedi. Milenyumdan sonra ise bu cinsin “aşıkları” yeniden yavaş yavaş “altınbaş” yetiştirmeye başladı.

Hasat döneminden sonra yılbaşına kadar dayandığı için “kış kavunu” olarak da bilinen bu kavun cinsi 30 yıl sonra ilk kez ciddi anlamda yeniden yetiştirilmeye geçtiğimiz yıllarda başladı.

Menşe ismi korumalı ürün başvurusu için hazırlanan dosyada altınbaş kavunun bölgesi olarak Evros ili gösteriliyor. Dosyada ayrıca bu cinsin uzun yıllardır bu bölgede yetiştirildiğine dair evrak ve kanıtlar, 1950 öncesi ve sonrası fotoğraflar sunuluyor.

Dosyanın Evros Tarımsal Kalkınma ve Veterinerlik Dairesi tarafından bu ay sonuna kadar Tarım Bakanlığına sunulması ve yıl sonuna kadar bakanlığın cevap vermesi bekleniyor.

1960 ve 1980’li yıllarda büyük bir ticari başarıya imza atan altınbaş kavununun hasat döneminin Eylül hatta Ekim ayına kadar sürdüğü belirtiliyor. Tihero ve Peplo’da yetiştirilen kavununun her gün gibi trenle Atina’ya gönderildiği ve günde 7-10 ton arası kavunun 70 vagonla başkente gönderildiği belirtiliyor. Kavun ismini altın gibi olan renginden ve büyüklüğünden alıyor.

İLGİLİ HABER

‘Altınbaş’ kavunu Batı Trakya’ya geri dönüyor

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et