İskeçe’nin Yenice pekmezi 5 kadının mücadelesiyle dünyaya yayılıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe’nin Yenice pekmezi 5 kadının mücadelesiyle dünyaya yayılıyor

İskeçe’nin Yenice pekmezi 5 kadının mücadelesiyle dünyaya yayılıyor

Batı Trakya’da İskeçe’nin (Xanthi) Yenice (Genisea) bölgesinden beş kadının geleneksel pekmezin tadını tutturabilmek için Trabzon’a kadar varmalarını konu alan başarı hikayesi oldukça ilgi çekici.

Sosyal Kooperatif İşletmesi “Genisea”nın ürettiği ve bugünlerde büyük rağbet gören pekmezin arkasındaki hikaye Atina Haber Ajansına konu oldu. Genisea Başkanı Anastasia Amanatidu eskiden ailelerinin ürettiği pekmezin tadını tutturabilmek için 2006 yılında kolları sıvadıklarını anlatıyor. Ancak sahip oldukları şeker kamışı tohumuyla arzulanan geleneksel tadın elde edilemediğini kaydediyor.

Ürettikleri pekmezleri yaşlılara denettirdiklerini, ancak elde ettikleri sonuçların tatmin edici olmadığını zira kendilerine o eski tadı tutturamadıklarını söylendiğini anlatıyor. O tadı tutturmak için çabalarına devam eden İskeçeli 5 kadın, önce Bulgaristan’a bakmışlar. Daha sonra aradıkları şeker kamışı tohumunu Karadeniz’de Trabzon’da bulmayı başarmışlar. Amanatidu istedikleri tohumu bulduktan sonra yaptıkları pekmezi yaşlılara tattırdıklarında “Evet, tam olarak bu” yanıtını aldıklarını dile getiriyor.

Ancak ürettikleri ürünü satabilmek için büyümeleri gerektiğini anladıklarını dile getiren Genisea başkanı ilk başta kendi ceplerinden 60-70 bin euro yatırım yaparak yılda 2-3 ton pekmez üretmelerine imkan sağlayan bir işletme kurduklarını ifade diyor.

Ürettikleri pekmez Dedeağaç’tan Selanik’e hatta İsviçre’den İran’a kadar büyük rağbet görüyor. 2014 yılında Selanik’te düzenlen fuarda İran’ın Ticari Ataşesinin İskeçeli pekmez üreticisi kadınlardan 100 ton pekmez istediği ve siparişin %50’si için ön ödeme yapacağını dile getirdiği anlatılıyor.

Amanatidu “Aralarında İngiltere, İsrail ve Polonya gibi ülkelerin de yer aldığı 10 ülkeden potansiyel müşterilerin telefonlarını tuttuk. Ancak ihracat yapabilmemiz için gerekli altyapıya sahip değiliz. Doğru üretim yapabilmemiz için yaklaşık 150 bin euro’luk bir yatırıma ihtiyacımız var. Uzun zamandır İskeçe’deki Şeker Fabrikasını bize açmalarını ve çalıştırmamıza izin vermelerini talep ediyoruz” diyor ve sözlerine kısa bir süre önce İsviçre’ye 2 ton pekmez ihraç ettiklerini ekliyor.

Şimdilik kendi ceplerinden para koymaya devam ettiklerini ve girişimleri başarıyla sonuçlanana dek pes etmeyeceklerini dile getiren Genisea Başkanı “Çocuklarımıza ve bölgemize bir miras bırakmalıyız. Burada eşine ender rastlanan bir üründen bahsediyoruz. Avrupa’da reçelin litresi 50 euro’ya satılıyor ve aynı tada bile sahip değil. Bizim ürünümüz tamamen geleneksel”.

Son olarak Aanatidu bölgede şeker kamışı yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekerken “Örneğin 5 dönüm mısır ekmek yerine şeker kamışı ekebiliriz. Gübre gerektirmeyen bir üründen bahsediyoruz. Sadece işçiliği var. Bu da birçok kişiye iş imkânı tanıyabilir” ifadelerini kullanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et