EFKA’ya borcu olan suçüstü mahkemesine çıkarılacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

EFKA’ya borcu olan suçüstü mahkemesine çıkarılacak

Yunanistan’da sosyal sigorta kurumu EFKA’ya olan borçların vergi dairesinden yapılacak iadelerle mahsup edilmesi, Ayrıntılı Periyodik Tabloları elektronik ortamda gönderme hakkının sona ermesi, cezai kovuşturmalar, diğer hususların yanı sıra, yeni borç oluşumunun önlenmesi amacıyla Sigorta Alacak Tahsilat Merkezi’nin iş planını da içermekte.

Sonuçta eski borçlar 46 milyar evroyu aştı ve borçluların mali personelin sürekli çabalarına sırt çeviriyor gibi görünmeleri nedeniyle, bunların bir kısmını uygun düzenlemelere dahil etme yönündeki her türlü çaba boşa gidiyor.

Hatta son yasaya göre 10 yıl sonra zaman aşımı başvurularının sayısı 6 bini geçmedi, bunlardan sadece 2 bin 246’sı kabul edildi, 1.232’si ise reddedildi.

Uygulamada, EFKA ve KEAO, izledikleri yavaş ilerlemeye rağmen, süreçte özel dikkat gösterilmesi gerektiğinden, gönderilen toplam 5.986 başvurudan 3.478’ini, yani bugüne kadar yapılan toplam başvuruların yüzde 8’ini halihazırda işleme koydu.

Ancak eski, kaybedilen düzenlemelere yeniden katılma süreci ve bunu takip eden mega borçlular listesinin yayınlanması, özellikle olumlu bir sonuç vermedi.

Sigorta Borçları Tahsil Merkezi’nin verilerine göre, sigorta borçlarına ilişkin kaybedilen 259 bin 910 düzenlemeden yalnızca 18 bin 667’si, düzenlemeye katılma süresinin dolduğu 31 Temmuz itibarıyla yeniden canlandırıldı.

Artık, zorunlu tahsilat önlemlerinden kaçınmak için borçluların, 24 taksite kadar geri ödeme yaparak kalıcı borç kapatma yönteminden yararlanmaları gerekiyor.

KEAO aynı zamanda borçların şişmesini önlemek için sadağındaki silahları da harekete geçiriyor. S

onuçta, vergi idaresi gibi Merkezin de, borç miktarına ve aktif düzenlemenin varlığına veya yokluğuna ilişkin bazı farklılıklar olmakla birlikte, tüm borçlulara ödenmesi gereken katkı paylarının tahsilatını takip etmek için karşılık gelen araçları vardır.

Bu nedenle, borç düzenleyici bir rejime tabi olmadığından, KEAO tarafından müsadere, açık artırma ve taşınmaz ipotek gibi zorunlu tedbirler uygulanmakta, hatta özel durumlarda borçlular hakkında cezai takibat başlatılmaktadır.

Son zamanlarda, Ayrıntılı Periyodik Tabloların elektronik olarak sunulması sürecinin askıya alınması gibi başka önlemlere bile başvurulmuş durumda.

FPA ve gelir vergisinden mahsup edilen gerçek ve tüzel kişilerin ödenmesi gereken sigorta primlerinin vergi idaresine duyurulacak.

EFKA müdür yardımcısı Nikos Kurdakis’in de belirttiği gibi, Çalışma Bakanlığı ve EFKA, gerçekten ödeme yapmak isteyenlere yardımcı olacak yeni müdahaleler planlamaya devam ediyor.

Ancak bugüne kadar zorluklara rağmen kuruluşa karşı yükümlülüklerinde tutarlı kalmayı sürdürenler için caydırıcı olmayan önlemler olmadan.

Borçlar 46 milyar evroyu aşıyor ve bunların bir kısmının uygun düzenlemelere dahil edilmesi yönündeki her türlü çaba boşa gidiyor.

Ayrıntılı olarak, KEAO’nun iş planı borçluların geçerli bir kaydını tutmayı, borçların özelliklerinin analizi, düzenlemelere katılanların uygunluğunun sistematik olarak izlenmesi ve son olarak, sistematik ‘temerrüt edenler’ durumunda hedefe yönelik zorlayıcı tedbirlerin alınması sürecinin yoğunlaştırılmasını amaçlıyor.

  • KEDE’ye göre zorunlu önlemler. Borç düzenlenmediği sürece KEAO tarafından taşınır ve taşınmaz mallara el konulması, açık artırma gibi zorunlu tedbirler uygulanıyor.
  • Diğer borç güvenliği tedbirleri. Kurumun çıkarlarını korumak amacıyla, borç kapatılmış olsa bile ancak 250.000 evroyu aşmış olursa, borçluların/ortak borçluların taşınmaz malları üzerine ipotek tescil ettirmektedir. Borcun ayni veya parasal bir teminatla düzenlenip güvence altına alınmadığı durumlarda, taşınmazın devri için sigorta bilincinin alındığını gösteren belgenin alınmasını engeller.
  • Cezai kovuşturma. Ana katkı payı borcunun 30.000 evroyu aşması halinde savcılığa cezai kovuşturma dilekçesi iletmek, 150.000 evroyu aşması durumunda ise davaya otomatik prosedürün etkinleştirilmesi talebi eşlik ediyor.
  • APD’nin sunulmasına yönelik elektronik hizmetlerin askıya alınması. KEAO, borçların bir düzenleme rejimine tabi olmadığı durumlarda, APD’nin sunulmasına yönelik kurumun elektronik hizmetlerinin kullanımının askıya alınması tedbirini devreye sokuyor. Bu durumlarda işveren, işverenin ve eş sorumlu kişilerin (E1, E2, ENFIA ve gelir vergisi beyannameleri ile genel merkez kira sözleşmeleri ve ekleri) taşınırlara/eşyalara el konulması ve üçüncü kişilerin elindeki haklara ilişkin yaptırımlar uygulanır.
  • Sigorta borçlarının FPA ve FE iadesi ile kapatılması. Gerçek ve tüzel kişilerin ödenmesi gereken sigorta primlerini, FPA ve gelir vergisinden temizlenen iade tutarlarından mahsup etmek üzere vergi idaresine bildirir. Borç takas rejimine konu olmuşsa, iade edilebilir tutara kadar borcun yalnızca 1/7’si mahsup edilir, borcun takas rejimine tabi olmaması durumunda ise borcun tamamı iade edilebilir tutara kadar mahsup edilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...