Gerapetritis ile Fidan buluşacak: Neyi konuşacaklar? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gerapetritis ile Fidan buluşacak: Neyi konuşacaklar?

Yorgos Gerapetriris

Şubat ayındaki ölümcül depremlerin ardından Yunanistan’ın Türkiye’ye verdiği destek ve yardımın yarattığı olumlu ivmenin yanı sıra, Kiryakos Miçotakis ile Recep Tayyip Erdoğan arasında Litvanya’nın Vilnius kentinde gerçekleşen son görüşmenin ardından Yunan-Türk ilişkilerindeki hareketlilik devam ediyor.

Edinilen bilgiye göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis ile Türk mevkidaşı Hakan Fidan arasında açık bir iletişim hattı bulunuyor.

Bu bağlamda iki ismin Uluslararası Selanik Fuarı öncesinde buluşması neredeyse kesin görünüyor. Toplantının gündeminde, diğer konuların yanı sıra, Miçotakis’in Türkiye Cumhurbaşkanı ile 18-20 Eylül tarihleri arasında New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturum aralarında gerçekleşecek yeni ‘birebir’ görüşmesi de yer alacak.

İki lider, Vilnius’ta yaptıkları görüşmede Türk-Yunan ilişkilerine ilişkin tartışmanın artık siyasi düzeyde yapılması gerektiğine ortak karar vermiş ve bu nedenle iki dışişleri bakanına bu görüşmeleri koordine etme yetkisi vermişti.

Aslında, Yunanistan’ın Türkiye ile olan tek farkın Ege ve Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı olduğu yönündeki tutumu göz önüne alındığında, iki Dışişleri Bakanının Lahey’e başvuru konusu da görüşme olasılığını göz ardı etmediğini belirtmekte fayda var.

Edinilen bilgiye göre Gerapetritis ile Türk mevkidaşı son dönemde iki kritik konu için temas halindeydi: İlk olarak, Türklerin başlangıçta yasakladığı ancak daha sonra geri aldığı Panagia Sümela’da 15 Ağustos’ta düzenlenen İlahi Ayin için, ikinci olarak ise, Kıbrıs’ın Pile kentinde Kıbrıslı Türklerin BM barış gücü üyelerine yönelik saldırısıyla ilgili ciddi olaylar.

Son olarak Ekim ayında iki ülkenin yüksek stratejik konseyinin Erdoğan’ın katılımıyla Selanik’te toplanacağı hatırlatılıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...