Politico: ‘Yunanistan’da sakın hastalanmayın!’ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Politico: ‘Yunanistan’da sakın hastalanmayın!’

Politico, Yunanistan’daki Ulusal Sağlık Sistemi’nin trajik durumuna kapsamlı bir şekilde atıfta bulunarak Miçotakis hükümetini uluslararası düzeyde onuncu kez ifşa etti.

Politico’nun manşeti özellikle şöyle: ‘Yunanistan’da hastalanmayın! Adalar turist dolu ama ciddi doktor sıkıntısı var!’

Politico’dan Nektaria Stamuli, ‘Yunanistan’ın pastoral adaları turistle dolup taşıyor, ancak sağlık sistemi çatırdıyor’ diyor. Nitekim 14 Ağustos tarihli yazıda ileri gebelik dönemindeki genç kadının ve doğmamış çocuğunun ölümüne de atıfta bulunuluyor:

‘Bunlar, daha ülke şiddetli yangınların kuşatması altında olmadan önce, kronik ambulans ve sağlık personeli kıtlığı nedeniyle bu yaz Yunanistan’da potansiyel olarak önlenebilir en az dokuz ölümden sadece ikisi.’

Politico, ‘Bazı ada hastanelerinde kalıcı pratisyen hekimler yok, tamamen parasal teşviklerle cezbedilen ülkenin iç kesiminden personelinin kapsadığı kısa vadeli bir sigorta döngüsüne bağlılar. Ve ambulans hizmetleri daha da kötü durumda. Birçok Kiklades adası ve Oniki adada, günün 24 saati yalnızca bir ambulans hizmet vermekte. Bu sorun adalara özgü değil. Atina’da ihtiyaç duyulan 85 ila 90 ambulans yerine yaklaşık 50 ambulans çalışıyor’ diye dikkat çekiyor.

‘Küçük Ege adalarındaki sağlık merkezlerinin büyük çoğunluğu, sınırlı sayıda doktorun her gün nöbetçi olması nedeniyle başa çıkmakta zorlanıyor. Ancak devlet daha fazlasını işe almaya karar verdiğinde bile, personelin artan turizm nedeniyle yaşam maliyetinin karşılanamaz hale geldiği adalara taşınmayı reddetmesiyle çabalar başarısız oluyor. Bu da Ulusal Acil Yardım Merkezi’ne (EKAB) daha fazla yük getiriyor’ deniyor.

Aynı zamanda Kiryakos Miçotakis’in Ulusal Sosyal Güvenlik Sistemi’nin güçlendirilmesine ilişkin vaatlerine de atıfta bulunulmakta ve ‘800 ambulans şoförü ve 250 motosikletli sağlık görevlisi dahil olmak üzere yaklaşık 10.000 sağlık çalışanı işe alma sözü verdi. Ancak Kamu Hastaneleri Çalışanları Konfederasyonu (POEDIN), bu işe alımın yalnızca son emekliliklerin yerine geçtiğini ve bakım kalitesini artırmaya yetmediğini söylüyor. POEDIN, son iki buçuk yılda yaklaşık 10.000 sağlık çalışanının kamu sektöründen ayrıldığını ve 2023’te 5.000 kişinin daha ayrılmasının beklendiğini bildiriyor’ diye ekliyor.

Politico’nun makalesi ‘Muhalefet partileri, asıl amacın sağlık hizmetlerini özelleştirmek olduğunu savunarak, devlet hastanelerini salgın öncesine göre daha kötü durumda bırakmakla hükümeti şiddetle eleştirdiler, ki hükümet bunu reddediyor. Ancak sorun, finansman eksikliğinden daha karmaşık. Çok az doktor veya ambulans personeli adalarda çalışmak istiyor’ diye bitiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...