Kivi ve pamuk, İskeçe’de bu yıl için en verimli ürünler - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kivi ve pamuk, İskeçe’de bu yıl için en verimli ürünler

İnhanlı (Topiros) Tarım Derneği Başkanı Kostas Dalaçis kivi ve pamuğun İskeçe (Xanthi) ilinde bu yılki ‘en verimli’ iki ürün olduğunu söyledi.

Dalaçis, ayrıca, bölgedeki ekinlerin uzun süreli sıcak hava dalgasından etkilendiğini vurguladı.

Başkan, ‘Kesinlikle çok sıcak, bitkiler için iyi değil, bu ister mısır olsun, ister ayçiçeği, ister ağaç. Bazı durumlarda pamuklular için iyi olabilir. Oraya kadar. Ama diğer her şey için, bu aşırı sıcak dönem iyi bir dönem değil çünkü günlerce sürdü. Şahsen, bu kadar yüksek sıcaklıkta bu kadar çok gün olduğu başka bir zamanı hatırlamıyorum. Genellikle bizim bölgemizde 2-3 gün sürerdi. Bu kadar yüksek sıcaklıklarda uzun bir süre hatırlamıyorum. İki hafta sürdü. Teorik olarak sıcaklıkta bir miktar düşüş bekliyoruz. Mevsim yaz ve Yunanistan’da güneş istiyoruz ama uzun süreli aşırı sıcaklık istemiyoruz. Aşırıya kaçıyor ve bitkiler sorun yaşıyor. Hatta ilkbaharda yağmurlar yağdığı için geç ekilen ve şimdi gübreleme dönemine giren bazı mısırlar da olumsuz etkilenmiş olacak. Şimdi bazı yağmurlardan bahsediyorlar. Umarım İtalya gibi, komşu ülkelerde yaşananları gördük, yıkıcı bir dolu değil de yağmur yağar’ diyor.

Dalaçis sözlerini şöyle sürdürüyor:

‘Ayrıca bu sıcakta daha çok suya ihtiyaç vardı. Örneğin, bir mısır tarlasını yedi günde bir sularsanız, şimdi beş günde bir sulanması gerekiyordu ve bu böyle devam etti. Bu, tabii ki, daha fazla sulama yapmak zorunda oldukları için meslektaşların yağ veya elektrik yakarak su içmesi durumunda artan maliyetleri de beraberinde getiriyor. Dışarıdaki insanları da unutmamalıyız. Dışarıdaki işçiler, kuryeler vesair için çeşitli şeyler duyduk ama çiftçiler hakkında tek kelime duymadım, sanki biz insan değiliz, üretmiyoruz ya da dışarıda değiliz. İnsanlara bizim de işçi olduğumuzu ve sürekli dışarıda olduğumuzu söylemeliyim. Açıkçası, tarımda çalışan insanlar, dışarıda çalışanlara dahildir. Dikkate ihtiyacı var. Tarlalarda hem çiftçiler hem de hayvan besicileri var. Ve çiftçi bir gün ‘Ben gitmiyorum’ diyebilir ama hayvan besicisi yılın 365 günü oradadır ve yine birer canlı organizma olan ve yüksek sıcaklıklardan strese giren hayvanlarını korumak için ekstra bir stres yaşamaktadır. O yüzden dışarıda çalışanlar için tedbirler açıklanırken çiftçileri de düşünmekte fayda var.’

İskeçe bölgesinde bu yıl için en verimli mahsulün hangisi olduğu sorusuna ise Dalaçis şu yanıtı veriyor:

‘Son yıllarda bölgede verimli mahsulün ağaçlar ve özellikle kivi olduğu kabul edilmektedir. Bunların sıcaktan ne kadar etkilendiğini bilmiyorum ama ılıman kıştan biraz etkilendiklerini biliyorum. Olması gereken soğuk havayı alamadı, yeterince yağmur yağdı, bu bitkiler ‘hareket’ dönemini tamamlamadı ve ne kadar etkilendiler bilmiyorum. O zaman sanırım bölgedeki bir sonraki ürün pamuk. Elbette bazı bölgelerde tütün de ekilir, ancak en iyi mahsullerin yukarıda belirtilen ikisi olduğuna inanıyorum.’

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı

İskeçe bağımsız milletvekili Burhan Baran’ın, Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...