Erdoğan ‘Miçotakis ile Ege adalarının silahsızlandırılması konusunu görüştük’ dedi, Atina yanıt verdi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Erdoğan ‘Miçotakis ile Ege adalarının silahsızlandırılması konusunu görüştük’ dedi, Atina yanıt verdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adaların askerden arındırılması konusunu Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le görüştüklerini söyledi.

‘Başbakan Sayın Miçotakis ile bunu çok net bir şekilde görüştük. Yani, bu adaların askerden arındırılması meselesini. Aslında Dışişleri Bakanımız da Yunan mevkidaşı ile bunu konuşacak. Tabii bu dava sadece Yunanistan’dan gelmiyor, bildiğiniz gibi Beyaz Saray’daki arkadaşları ve lobileri de sürekli provokasyon yapıyor’ dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının, Türk yetkililerin kararın gerekçeleri açıklanmadan 15 Ağustos’ta Sümela Manastırı’nda yapılacak bir ayin için onay vermediği bir zamanda geldiği kaydedildi.

Ancak Yunan diplomatik kaynakları, Türkiye cumhurbaşkanlığının adaların silahsızlandırılması tartışmalarına ilişkin sızıntılarını reddediyor.

Bugün Parlamentoda bir milletvekilinin güncel bir sorusunu yanıtlayan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Litvanya’nın Vilnius kentinde yaptığı görüşmenin ardından Miçotakis’in bir röportajında bahsettiği ‘tavizlerin’ neler olduğu sorulduğunda, şunları kaydetti:

‘Egemenlik mutlak, üniter ve devredilemezdir ve bu nedenle Uluslararası Hukuka dayalı olarak herhangi bir taviz-küçültmeye uygun değildir.’

Gerapetritis ‘Komşu ile açılacak ve egemenlik konularını içermeyeceği açık olan bir tartışmada, başlangıç noktamızdan bazı sapmalar olabilir, ancak bu sapma her halükarda ulusal meselelerimize zarar veremez ve egemenlik konularını ilgilendiremez’ dedi.

‘Yani mantık şu ki, bir tartışmada başlangıç çizgimizden bazı sapmalar olabilir. Hepimiz bir konuşmanın tam olarak bunu içerdiğinin farkındayız: Tartışma unsuru, böylece bir noktada ortak bir hareket, bir eşleşme olabilir. Üstelik bu, eğer anlaşmazlık uluslararası mahkemenin önüne getirilirse, uluslararası mahkemede de olabilir’ diyen Dışişleri Bakanı ‘Her halükarda egemenlik konularından taviz vermek mümkün değil’ diye ekledi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...