Yurtdışındaki Yunanlar için oy hakkı yasası Meclis’te - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yurtdışındaki Yunanlar için oy hakkı yasası Meclis’te

Yunanistan’da İçişleri Bakanlığı’nın yurtdışındaki Yunanların oy kullanmasına getirilen kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin yasa tasarısının görüşmeleri başladı.

Yetkili meclis komisyonuna gelen yasa tasarısı, 24 Temmuz Pazartesi günü oylanmak üzere Genel Kurul’a sunulacak.

Genel Kurul’da siyasi liderlerin de yer alması bekleniyor.

Kanun taslağı, yurtdışında ikamet eden seçmenlerin daimi ikamet yerlerinden oy kullanabilmeleri için aşağıdaki kriterleri toplu olarak toplamaları şartının kaldırılmasını öngören iki maddeden oluşuyor:

  • Kayıt başvurusunun sunulduğu tarihten itibaren son otuz beş (35) yıl içinde Yunanistan’da toplam iki (2) yıl ikamet etmiş olmak,
  • Mevcut veya önceki vergi yılında (E1, E2, E3 veya E9) bir vergi beyannamesi vermiş olmak. Bağımlı aile üyeleri, aşağıdaki durumlarda vergi beyannamesi sunma sınırlamasından muaftır: 1) 30 yaşını doldurmamış olmak ve 2) Birinci derece yakınlarının mevcut veya bir önceki vergi yılında beyanname vermiş olması.

Anayasaya göre yasa taslağının geçerli olabilmesi için 200 olumlu oy alması gerekiyor, bu da 158 ND milletvekiline ek olarak en az 42 vekil daha gerektiği anlamına geliyor.

32 vekilli PASOK’un, 2021’de aynı yasa tasarısı lehinde oy kullanmış olmasına rağmen alacağı pozisyonu önümüzdeki birkaç saat içinde netleştirmesi bekleniyor.

Aynı şey, geçmişte Yunan gurbetçilerinin engelsiz oy kullanmalarından yana yer almasına rağmen kartlarını kapalı tutan EL (12 milletvekili) için de geçerli.

Öte yandan Plevsi Eleftherias ve Spartiates tasarıya destek verecek.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...