Yunanistan’da milletvekilleri ne kadar maaş alacak ve hangi ayrıcalıklara sahip olacak? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da milletvekilleri ne kadar maaş alacak ve hangi ayrıcalıklara sahip olacak?

Önümüzdeki 4 yıl boyunca görecekleri ‘ayrıcalıkların’ yer aldığı ‘gizli’ el kitabı, ilk kez seçilen 100 milletvekilinin eline geçti.

Diğer şeylerin yanı sıra, parlamento tazminatının miktarı, ödeneklerin türü, parlamento araçlarının özellikleri ve hak kazanan ortakların sayısı söz konusu el kitabında kaydediliyor. Aynı zamanda, parlamento tazminatının kendilerine gecikmeden ödenmesi için almaları gereken acil önlemler hakkında onları bilgilendiriyor.

Kılavuza göre, parlamento üyelerinin ana gelir kaynağı, miktarı 5.135,04 evro olarak belirlenen parlamento tazminatıdır.

Parti fonlarının güçlendirilmesi için sigorta primleri ve kesintileri bu miktardan düşülür, ancak bir takım başka ayrıcalıklar eklenir, nakdi veya ayni olarak ödenir.

Ay sonunda cebe giren kümülatif miktar 7.000 evroyu bulabilirken, ayni yardımların değeri dikkate alındığında nihai tutar ayda yaklaşık 20.000 evro.

Varlık beyannamelerinden de görülebileceği gibi, toplam parlamento gelirinin yüzde 45’e kadarı vergiden muaftır.

Tüm siyasi liderler ve meclis grupları, Parlamentonun ana binasında görev yapma hakkına sahipken, il milletvekilleri, Parlamentonun ana bina etrafında yaklaşık 3,5 milyon evro ödeyerek kiraladığı üç mülkten birinde tam donanımlı kişisel ofislere sahip oluyor.

Bunlara ek olarak, Parlamento, milletvekillerinin seçim bölgelerinde bulundurdukları siyasi ofislerin işletme maliyetlerinin (sarf malzemeleri, kira, kamu hizmetleri hesapları vb.) önemli bir bölümünü karşılamakta.

Örneğin Kontenjan milletvekilleri, Atina 1. Bölge, Atina’nın Kuzey, Batı ve Güneyi ile Pire’nin 1. ve 2. Bölge milletvekillerine aylık 664,99 evro sübvansiyon verilirken, taşra milletvekillerine 831,36 evro sübvansiyon verilmekte.

Seçim bölgelerinin başkente uzaklığı, Parlamentonun ulusal delegasyon üyelerine sağladığı seyahat masraflarının miktarını da belirler.

Özellikle Kontenjan ve Başkent temsilcileri, yalnızca parlamento araçlarının yakıtı için ayda 291 evro alıyor.

Havalimanları olan bölgelerin (Evros, Zakintos, Kandiye, Selanik 1. Bölge, Kavala, Korfu, Kefalinia, Kozani, Midilli, Sisam, Hanya, Sakız Adası) milletvekilleri de aynı miktarda para artı her hafta ücretsiz gidiş-dönüş uçak bileti alıyor.

Bölgeleri başkente yakın olan milletvekilleri için 389 evro ödeniyor (Argolida, Doğu & Batı Attiki, Viotia, Evia, Imathia, Kilkis, Korinthia, Lasithi, İskeçe, Rodop, Pella, Pieria, Resmo, Serres, Halkidiki).

Daha uzak bölgelerden seçilenler 486 evro alıyor (Etoloakarnania, Arkadia, Arta, Ahaia, Grevena, Evritania, Ilia, Thesprotia, Ioannina, Karditsa, Kesriye, Lakonia, Larisa, Magnisia, Preveze, Trikala, Fthiotida, Florina, Lefkada, Messinia).

Son olarak Kiklad ve Onikiada milletvekillerine 648 evro ödeniyor.

Ayrıca, seçim bölgelerine bakılmaksızın tüm milletvekillerinin, posta ücretlerini karşılamak için tazminat ve diğer ödeneklerle birlikte banka hesaplarına aylık olarak 909,31 evro daha ödenecek.

Her katılım için 75 evro ödendiğinden, parlamento komisyonları (epitropi) da aylık gelir desteğinin önemli bir kaynağı. Örneğin, haftada iki komisyon toplantısına katılan bir milletvekili ayda fazladan 600 evro alıyor.

Ayni yardımlarla ilgili olarak, Parlamento, ofis kiralamak için verdiği paraya ek olarak, parlamento araç filosunun kiralanması için yılda 2,7 milyon evro daha ödüyor.

Doğu ve Batı Attiki dışındaki Kontenjan ve Başkent milletvekilleri 450 evroya kadar aylık kira bedeli ile, geri kalanı ise 765 evroya kadar kira bedeliyle araç seçebiliyor.

Son yıllarda elektrikli araçların tercih edilmesi için aylık kira 765 evroya çıkacak şekilde tüm milletvekillerine sağlanmıştır.

Bu nedenle Parlamento garajında şarj istasyonları oluşturmak için gerekli değişiklikler şimdiden yapıldı.

Seçim bölgelerinde havaalanı olan milletvekillerine haftada bir seçim bölgelerine gidiş geliş için 52 ücretsiz gidiş-dönüş uçak bileti verilirken, geri kalanların geçiş ücretleri tamamen karşılanıyor.

Tüm milletvekilleri, yılda 8 adede kadar sabit telefon veya 4.960 evroya kadar ücretsiz sabit hat alma hakkına sahiptir.

Ayrıca, aylık 117 evroya kadar ücretsiz sabit hatlı bir meclis cep telefonu alma hakları da var.

Parlamento ayrıca başkentte veya seçim bölgelerinde ikametgahı olmayan tüm milletvekillerinin konaklama masraflarını da karşılamaktadır.

Milletvekilinin bir daire kiralamayı seçmesi durumunda bu miktar ayda 1.000 evroya, otelde kalmayı seçmesi durumunda ise ayda 1.200 evroya kadar çıkıyor.

Ayrıca tüm milletvekilleri, maaşı TBMM tarafından karşılanan yakın çalışma arkadaşlarını seçme olanağına da sahiptir.

Özellikle, en fazla iki bilimsel çalışma arkadaşı (danışman) seçebilirler ki bunların en az bir üniversite diplomasına ve mükemmel bir yabancı dil bilgisine olmaları gerekmekte. Ayrıca 3 devlet memurunu görev sürelerince yanlarına almalarına (apospasi) hakları var.

Yine kendi seçtikleri en az bir polis memuruna (koruma) sahip olma hakları var. Ve milletvekilleri geçmişte bakan olmuşlarsa veya kendileri veya partileri saldırıların hedefi olmuşlarsa, Yunan Polisinin yetkili servisiyle istişare edilerek kişisel korumalarının sayısı artırılır.

Milletvekilliği ödeneği aylık olarak bir takım kesintilere tabidir. Parti yanlısı kesintiler, merkezi liderliğin kararlarına bağlı olarak değişir ve tazminatın yüzde 20’sine kadar ulaşabilir. ND’nin parlamenterleri için. rezervasyon tutarı aylık 770 evro (%15), SYRIZA 1.027 evro (%20), PASOK 867,56 evro (%17) ve Elliniki Lisi 1.000 evro (%19,5). Milletvekilleri ve Milletvekillerinin Yardımlaşma Hesabı’nı desteklemek için aylık 50 evro, yeni seçilen üyelere ise ilk ayda bir 200 evro daha veriliyor.

Görev süresi boyunca, elbette, 15.000 evroya kadar faizsiz kredi başvurusunda bulunma ve alma olanağına sahipler. Aynı zamanda, milletvekilleri dayanışma katkı payı öderken, 12/11/2012 tarihinden önce seçilmiş olanlar milletvekili emekli maaşı almaya hak kazanırlar ve Devlet emeklilik sektörü için aylık olarak milletvekili tazminatının yüzde 6,67’sini ve sağlık hizmetlerinin yüzde 2,55’ini öderler.

12/11/2012 tarihinden sonra seçilenler, milletvekili statüsünü kazanmadan önce ait oldukları kurumlarda zorunlu olarak sigortalıdırlar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...