Yunanistan’da temel tüketim ürünlerinde fiyatlar düşmek bilmiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da temel tüketim ürünlerinde fiyatlar düşmek bilmiyor

Yunanistan’da fiyatlar, temel tüketim mallarında haftalık bazda bile önemli artışlarla süpermarket raflarında yükselmeye devam ediyor.

Enflasyon, enerji maliyetleri düştüğü için, Mayıs ayında 2021 sonbaharından bu yana en düşük seviyelere inmiş olabilir, ancak temel tüketim mallarının fiyatları, özellikle de gıda fiyatları ‘alev almış’ durumda.

ELSTAT’ın son verilerine göre çekirdek enflasyon yeniden düşüş göstererek bir önceki aya göre 2022 Mayıs ayına göre yüzde 2,8 seviyesinde gerçekleşirken, 2023 Nisan ayına göre yüzde 0,4 artış gösterdi.

Aynı zamanda gıda fiyatları çift haneli artışını sürdürerek yıllık bazda yüzde 11,6’ya ulaştı.

Yunanistan İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, süpermarket raflarında yıllık bazda çift haneli oranlarda en fazla fiyat artışı yüzde 18 ile süt ürünleri ve yumurtada, yüzde 15,8 ile sıvı ve katı yağlarda, yüzde 11,9 ile etlerde gerçekleşti. Ekmekte yüzde 11,1, kahvede yüzde 13,2, şekerde, çikolatada, tatlıda yüzde 10,3, maden suyunda, meşrubatta, meyve suyunda yüzde 12,9 ve diğer gıdalarda yüzde 14,2 artış görüldü.

Aynı zamanda, geçen ay, aylık bazda yüzde 1,8’lik fiyat artışlarıyla birlikte, sahne değiştikçe daha önemli fiyat artışları olmuş gibi görünüyor. Özellikle geçtiğimiz Nisan ayında gıda fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 0,1 gibi bir düşüş yaşansa da Mayıs ayında temel gıda kalemlerinde artış oldu ve bunun en tipik örneği un fiyatlarının yüzde 8 arttığı bir ay oldu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...