Çocuk antibiyotiklerinde kıtlık var - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çocuk antibiyotiklerinde kıtlık var

Dünya çapında pek çok ilaç kıtlığının yaşandığı bir çağda, artık nesli tükenmiş pediatrik antibiyotiklerin var olduğunu biliyoruz.

Arsız ‘kovidoloji’ ve yakın zamandaki ‘streptokokoloji’ çağında, geçici veya kronik kıtlık durumunda olan tüm kategorilerdeki ilaçlara atıfta bulunan çok sayıda yayın var.

Pek çok antibiyotik kıtlıkta ve aslında sevimli ve talihsiz ‘Kıtlıktaki İlaçlar’ terimi, kurum temsilcileri (!) tarafından bile yaygın olarak kullanılmakta.

Pediatrik antibiyotiklerin oral sıvı formlarının (şurup/çözeltiler) olmaması özellikle endişe verici. Onu stoklayan bir eczane bulmak için her ailenin harcadığı muazzam zahmet vardır.

Ancak tüm toplum ve Yetkililer SADECE eksikliklerden bahsediyor. Ancak ilaç kaçakçılığı söz konusu olduğunda bunlar buzdağının görünen kısmı. Daha da önemlisi, kamuoyuna yeterince duyurulmamış başka bir konu. PEDİYATRİK ANTİBİYOTİKLERİMİZİN KAYBOLMASI/YOK OLMASI ve bu, buzdağının ne kadar tehlikeli olabileceğini hepimizin bildiği görünmez yüzüdür.

Daha detaylı olarak: Pediatrik şurupların bilinen isimleri artık ülkemizde YOKTUR, uzun süredir. Bunlar:

  • enfeksiyonlar üzerinde çok iyi çalışan iki eski, yerleşmiş olan: Penisilin V (Ospen) ve Kotrimoksazol (Septrin, Bactrimel) ve
  • iki yenisi: Cefuroxime axetil (Zinadol) ve Loracarbef (Lorbef).

Marka isimlerini kullanıyorum çünkü insanlar onları böyle biliyor.

Ortadan kaybolmalarının nedenleri çoktur:

1/ Bazı pediatrik antibiyotiklerin perakende fiyatları yıllarca çok düşüktü ve şirketler, beklenen kârlılığın yetersiz olması nedeniyle bunları yurt dışından veya Yunanistan’dan geri çekti. İlaç eskidikçe fiyatının düştüğü bilinen bir kanundur. Ülkemizle ilgili olarak hiçbir hükümet bu yarayı saramadı, hatta son günlerdeki büyük bir tartışma daha başlar başlamaz harap oldu.

2/ Antibiyotiğin hazırlanmasında kullanılan hammaddelerin (etkin madde ve yardımcı maddeler) gerek üretim şirketlerinin politikaları nedeniyle gerekse üretimlerinin azalması veya artık şirketler için kârlı olmaması nedeniyle yurt dışından temin edilememesi veya stoklarının belirli ülkelerde daha yüksek bir fiyata sahip olması vb.

Sağlık Bakanlığı ve EOF tarafından ülkenin ilaç şirketleri tarafından ithal edilmeyen veya üretilmeyen herhangi bir ilacı Yunanistan’a ithal etmekle görevlendirilen Araştırma ve Teknoloji Enstitüsü’nün (IFET) aldığı Penisilin V (Enfeksiyonosilin) ve Kotrimoksazol (Cotrim) ve bunların yanı sıra artık sadece Yunanistan’da değil, tüm Avrupa’da yoklar arasında.

Yani işimizi yapacak pediatrik antibiyotiğimiz yok ve görünüşe göre sorun çözülmüyor. Geriye çocuklarımızın enfeksiyonlarında antibiyotikleri akıllıca kullanmak kalıyor ve aynı zamanda dua etmek!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...