Yunanistan’da vatandaşların sadece yüzde 5’i hayatından çok memnun - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da vatandaşların sadece yüzde 5’i hayatından çok memnun

Yunanistan İstatistik Kurumu (ELSTAT), Yunanlıların yaşamlarından memnuniyet derecesini ‘ölçtü’.

Araştırma verilerine göre, 16 yaş ve üzeri ülke nüfusunun yalnızca yüzde 5,2’si hayatından çok memnun olduğunu belirtirken, yüzde 1,1’i ise hiç memnun olmadığını belirtiyor. Aynı zamanda yüzde 56,8’i hayatından yeterince memnun olduğunu söylüyor.

Öte yandan, büyük zıtlıklar olduğu ortaya çıktı. Yoksul nüfusun en büyük yüzdesi (yüzde 70,2) ekonomik durumundan hiç memnun olmadığını veya biraz memnun olduğunu belirtirken (ölçekte 0 ila 4 puan), yoksul olmayan nüfus için bu oran yüzde 25,9’dur. Yoksul olmayan nüfusun sadece yüzde 2,3’ü mali durumlarından tamamen memnun olduğunu beyan etmekte.

16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 33,1’i zamanını kullanmaktan çok memnun (ölçeğin 7’den 9’a kadar olan dereceleri), yüzde 59 ise kişisel ilişkilerinden çok memnun olduğunu belirtiyor. 16 yaş ve üstü nüfusun yüzde 1,5’i son dört hafta boyunca (mülakattan önce) kendilerini yalnız hissettiklerini söylerken, bu oran yoksul ve yoksul olmayanlarda sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 1,3.

16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 17,1’i son dört hafta boyunca her zaman mutlu olduğunu söylerken, yoksul ve yoksul olmayan nüfusta bu oran yüzde 14,1 ve yüzde 17,8.

Ayrıca, 16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 55,1’i (mülakattan önceki) son dört hafta boyunca kendini hiç yalnız hissetmediğini söylerken, bu oran yoksul ve yoksul olmayan nüfusta sırasıyla yüzde 47,8 ve yüzde 56,8.

16 yaş ve üstü nüfusun yüzde 3,5’i son dört hafta boyunca hiç mutlu hissetmediğini söylerken, bu oran yoksul ve yoksul olmayanlar için sırasıyla yüzde 5,0 ve yüzde 3,1.

16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 88,2’si maddi, manevi ve maddi yardım isteyebilecekleri birinin olduğunu söylerken, bu oran yoksul ve yoksul olmayan nüfusta sırasıyla yüzde 85,5 ve yüzde 88,8.

16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 13,2’si –‘kesinlikle katılıyorum veya katılıyorum’– sosyal olarak dışlanmış / izole edilmiş hissettiklerini belirtirken, bu rakamlar yoksul ve yoksul olmayan nüfus için sırasıyla yüzde 19,2 ve yüzde 11,8.

16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 20,8’i son 12 ayda 3 defaya kadar sinemaya gittiğini belirtirken, yüzde 5,7’si 3’ten fazla sinemaya gittiğini söyledi. Yüzde 23,2’si televizyonda, internette veya başka bir yerde film izlediği için sinemaya gitmezken, yüzde 12,0’si pandemi nedeniyle gitmedi.

16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 22,7’si tiyatro, opera, konser vb. etkinliklere fiziki ortamda katıldığını belirtiyor. Yüzde 31,6 ilgi duymadığı için, yüzde 13,9 ise pandemi nedeniyle katılmadığını aktarıyor.

16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 15,2’si anıt, tarihî yerler, müze, sanat galerisi vb. kültür yerlerini son 12 ayda 3 defaya kadar ziyaret ederken, yüzde 2,7 bu tür yerleri 3 defadan fazla ziyaret ettiğini belirtti. Yüzde 42,8 ilgi duymadığı için, yüzde 12,1 ise pandemi nedeniyle kültürel yerleri ziyaret etmediğini belirtiyor.

16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 11,1’i son 12 ay içinde profesyonel veya amatör organizasyon kapsamında spor etkinliklerine bizzat 3 defaya kadar katıldığını belirtirken, yüzde 5,0 bu tür etkinliklere 3’ten fazla katıldığını belirtiyor. Yüzde 47,6 spor etkinliklerine bizzat katılmazken, yüzde 8,5 ise pandemi nedeniyle katılmadığını vurguluyor.

16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 7,0’si her gün müzik/müzik enstrümanı çalmak, şarkı söylemek, dans etmek, tiyatro, fotoğrafçılık, resim yapmak, el işi, oymacılık, şiir yazmak gibi bir takım faaliyetlerde bulunduğunu belirtirken, yüzde 9,3 her gün değil her hafta, yüzde 62,2 ise hiç aktivite yapmıyor.

16 yaş ve üstü nüfusun yüzde 30,7’si son 12 ayda 1-4 kitap okuduğunu, yüzde 7,8’i 5-9 kitap okuduğunu ve yüzde 4,5’i en az 10 kitap okuduğunu söylerken, yüzde 9,8 zamanı olmadığı için kitap okumadığını, yüzde 41,1 ise ilgi duymadığı veya sevmediği için kitap okumadığını bildirdi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...