Yunanistan’da sandığa 5 gün kala tüm bilmeniz gerekenler - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da sandığa 5 gün kala tüm bilmeniz gerekenler

Yunanistan’da 21 Mayıs’ta yapılacak 2023 seçimlerine sadece beş gün kaldı.

Vatandaşlar oy kullanma haklarını kullanmaya hazırlanırken, parti kurmayları için de zaman geri sayıyor.

Bu seçimlerde yurtdışında yaşayan yaklaşık 22 bin Yunanlı ve ülke genelinde 17-21 yaş arası 400 binden fazla genç ilk defa oy kullanıyor.

Yürürlükteki mevzuata göre, 17 yaş ve üzerindeki, yani 31 Aralık 2006 tarihinden önce doğan tüm Yunan vatandaşları genel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olacak.

Dünyanın 35 ülkesinde kurulan yerel sandıklarda (toplam 99) gurbetçiler bir gün önce, yani 20 Mayıs’ta oy kullanacak. Bu vatandaşların çoğu Avrupa ülkelerinden gelmekte ve Birleşik Krallık en fazla kaydı toplamakta. Onu en çok Yunanlının olduğu ilk üç ülkede Almanya ve Hollanda takip ediyor. Sabah 7’de sandıklar açılacak ve her bölgenin yerel saati ile öğleden sonra 7’de süreç tamamlanacak. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken husus zait ile oy kullanmadıklarıdır. Yalnızca kontenjan (epikratias) listesi ile oy kullanacaklar. Oy kullanma merkezlerine giderken yanlarında kimlik kartı veya pasaport bulundurmaları gerekmekiyor.

Yunanistan’da ise seçmenler nerede oy kullanacakları konusunda dijital olarak bilgilendiriliyor. Seçmen, özel web sitesi gov.gr’a bilgilerini (Soyadı, adı, baba adı, anne adı ve doğum tarihi) girebilir ve oy kullanacağı seçim bölümünü doğrudan görebilir. Aslında, sandık merkezinin tam yerini gösteren bir harita da var. İçişleri Bakanlığı’nın sayfası üzerinden (https://mpp.ypes.gov.gr) vatandaşların nerede oy verdiğini birkaç tıkla öğrenebilecekleri hatırlatılıyor.

Oy pusulalarının geçersiz sayılmaması için kaç zait konulabileceği konusuna gelince, izin verilen maksimum zait sayısı seçim bölgesinden seçim bölgesine değişiyor. Örneğin Atina 1. Bölge’de 4 taneye kadar zait konurken, Rodop ve İskeçe (Xanthi) illerinde 1, Evros (Meriç) ilinde en fazla 2 zait konabiliyor.

Seçmenler, yanlarında kimlik kartını veya yetkili makamdan ilgili geçici belgesini veya pasaportunu veya sürücü belgesini veya tüm sigorta fonlarının bireysel sağlık defterini bulundurmalıdır. Dijital kimlik kartı kullanılarak da seçmenlerin kimlik tespiti yapılabilmektedir.

Genelgede, yerleşik olmayan (eterodimotes) seçmenlere, 28 Şubat 2023 tarihine kadar ilgili başvuruda bulunmaları ve özel seçim listelerinde yer almaları koşuluyla, ikamet ettikleri yerde oy kullanma fırsatı verildiği belirtiliyor. Bu durumda, temel seçmen kütüklerinde ikamet etmeyen her bir kişinin adından önce E işareti bulunur. Bu seçmenlerin, asıl seçmen kütüklerinde kayıtlı oldukları belediyede oy kullanmaları yasaktır.

Kanunda yer alan özel bir hükümle, zemin katta bulunmayan ve erişilebilirlik kriterlerini karşılamayan sandıklar için ilk kez engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı seçmenler için karşılama ve destek alanı oluşturulması öngörülüyor.

Her belediyenin zemin katta ekranların kurulacağı, engelliler için erişilebilirlik kriterlerini sağlayacak, yangın güvenlik standartlarına sahip olacak, başlığı okunaklı ve kullanıcı tarafından kolayca tanınabilecek özel bir alan seçme zorunluluğu vardır.

Vatandaşlar, kimlik bilgilerini, seçmen kütüğündeki seçmen kaydını doğrulayacak ve kimliğini doğrulayacak olan seçim bölümünün yetkili adli temsilcisine sunacaktır. Daha sonra tüm oy pusulaları ve oy pusulasını yerleştirmek için damgalı ve paraflı bir zarfla engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı seçmenler için resepsiyon ve destek alanına gelecek.

Seçmen oy kullanma alanına münhasıran girebilecek olup, gerekli görülmesi halinde kendisine yargı temsilcisi veya seçmenin refakatçisi yargı temsilcisi huzurunda eşlik edebilecektir.

İkincisi, engelli kişinin mutlak takdir yetkisi ve gizlilik içinde oy kullanma isteğini ifade etmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca yardımcı köpeklere de izin verilmektedir.

Son olarak, seçmen oy kullanma alanından ayrıldığında, yargı temsilcisi seçilen oy pusulasını içeren zarfı alıp seçmenin kayıtlı olduğu ilgili sandık merkezine götürüp sandığa atacak, seçmen kütüğünü güncelleyecek.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...