Son anketler, ND ile SYRIZA arasında ‘derbi’ öngörüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Son anketler, ND ile SYRIZA arasında ‘derbi’ öngörüyor

Yunanistan’da parti kurmaylarının vatandaşın oyunu kazanmak için varını yoğunu verdiği 21 Mayıs seçimleri için geri sayım başladı.

Yüzleşmenin odak noktası, diğer şeylerin yanı sıra, Yunanistan’da ilk kez seçimlerin yapılacağı nispi temsil seçim sistemi olmaya devam ediyor.

Tek parti hükümeti istediğini açıkça ortaya koyan ND ve PASOK ile ilerici bir ittifaktan yana olan SYRIZA, şimdiye kadar hepsi muhafazakar partiden yana olduğu için anketlerin güvenilirliği konusunda aynı fikirde değiller.

Ulusal kamuoyu yoklamalarının ortalamasını sağlayan EuropeElects’e göre, ND oyların yüzde 36,6’sını, SYRIZA yüzde 29,5’ini ve PASOK yüzde 10,3’ünü alıyor.

Bununla birlikte, yeni bir anket, dörtnala farklı bir tablo ve aslında iki kuup arasında bir ‘derbi’ gösteriyor.

Euractiv’e göre ülkede son yıllardaki en öngörülemez ulusal seçimlerden biri yaşanıyor ve yeni bir hükümetin kurulup kurulamayacağı da belirsiz.

Avrupa ağı, onu görevlendiren şirketin yöneticilerine ve önemli AB aktörlerine Cuma günü teslim edilen ve yalnızca 30.000 oyluk bir fark öngören bir anket yapmış durumda. Özellikle, Temmuz 2019’da yapılan bir önceki genel seçimlerde yüzde 42’ye benzer bir çekimserlik oranıyla ND 1.890.000, SYRIZA 1.860.000 ve PASOK 510.000 oy toplayacak görünüyor.

Yayın, yaklaşık 430.000 yeni seçmenin sonuçta belirleyici bir rol oynayacağını belirtiyor.

Eteron Enstitüsü tarafından yapılan başka bir ankete göre, oy kullanmayanların çoğu genellikle genç vatandaşlar olduğundan, çekimser kalma oranında olası bir azalmanın SYRIZA’nın çıkarına olduğu vurgulanıyor.

Her halükarda, Euractiv, seçim akşamı her iki tarafın da üçüncü bir tarafla iktidar ittifakı kurma şansının düşük olduğunu açıkça gösteren tahminlerin altını çiziyor.

Koalisyon hükümeti müzakereleri başarısız olursa Temmuz ayında bir parti veya partilerin hükümet kurmak için oyların yaklaşık yüzde 37’sine ihtiyaç duyacağı ikinci tur seçim yapılacak.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...