Yunanistan’da reel ücretler 2022’de ne kadar azaldı? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da reel ücretler 2022’de ne kadar azaldı?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), raporunda (Ücretlerin Vergilendirilmesi), 2022’de OECD ülkelerinde yüksek enflasyonun reel ücretlerin düşmesine ve vergi yükünün artmasına neden olduğunu tespit ediyor.

Bir OECD raporuna göre, Yunanistan’da çalışanlar üzerindeki toplam vergi yükü, ortalama geliri olan ve çocuğu olmayan bekar çalışanlar için yüzde 0,02 oranında azaldı ve yüzde 37,1 olarak hesaplandı.

Yükteki (vergi takozu) marjinal düşüş, esas olarak ek sigorta için çalışan ve işveren katkı paylarının azaltılmasından kaynaklandı ve bu da yükü genel olarak yüzde 0,21 puan azalttı.

Bu azalış, nominal gelirlerdeki artışa bağlı olarak gelir vergisi yükündeki artışı 0,18 puan gölgede bırakıyor.

Tüm OECD ülkeleri için, yukarıdaki hanehalkı kategorisi için ortalama oran değişmeden yüzde 34,6’da kaldı.

Ortalama ücrete göre iki çocuklu ve bir çalışanlı aileler için toplam yük, 0,03 puan artarak yüzde 33,7’ye yükselirken, OECD genelinde ortalama 1,05 puan artarak yüzde 25,6’ya yükseldi.

Biri ortalama ücret, diğeri ortalama ücretin yüzde 67’sini kazanan iki çocuklu evli çiftler için vergi takozu 1,52 puan artarak yüzde 35,7’ye yükseldi. OECD’ye göre artış, bu kategorideki hanelerin ortalama ücret artışı nedeniyle çocuk yardımına hak kazanmamasından kaynaklanmaktadır. OECD ülkelerinde bu kategori için vergi yükündeki ortalama artış yüzde 0,45 ile yüzde 29,4 olmuştur.

Yunanistan’da, APE-MPE tarafından belirtildiği gibi, 2022’de ortalama nominal brüt maaş yüzde 1,5 arttı, ancak ortalama reel maaş yüzde 9,7’lik enflasyon nedeniyle yüzde 7,4 azaldı.

OECD’ye göre raporun sonuçları, enflasyonun etkisini hafifletmek için politikaların önemini vurguluyor.

Toplanan verilere göre, geçen yıl 17 ülkede kişisel gelir vergisi sisteminde otomatik bir düzenleme yapılırken, 21 ülkede ayarlama kendi takdirine bağlıydı.

Çoğu ülke sigorta primlerini ve yarısı da ek destekleri düzenlemeye devam etti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...