Varufakis: Evrodan çıkmamızı istemiyorum - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Varufakis: Evrodan çıkmamızı istemiyorum

Yunanistan’da muhalefetteki MeRA25 partilsi lideri Yanis Varufakis, 21 Mayıs seçimleri öncesinde OPEN’e kapsamlı bir röportaj verdi.

Yanis Varoufakis, bankaların kapanma olasılığıyla ilgili olarak şunları söyledi:

‘Bir maliye bakanının, Credit Suisse’de olduğu gibi, bankalar çökerse ne olacağına dair bir planı olmalı. Yunanlıların emanetlerinin güvende olduğunu düşünüyor musunuz? Değil. Yasal olarak, Yunan hükümetinin 100.000 evroya kadar mevduatı garanti etme yükümlülüğü var, ancak parası yok. Kaliforniya’da ve Credit Suisse’de olduğu gibi finansal sistem çökerse, Yunan devleti Amerika veya İsviçre merkez bankasının sahip olduğu yeteneklere sahip olamaz.’

Diğer şeylerin yanı sıra Yunanistan Merkez Bankası’nın iflası ve para birimi değişikliğini öngören ‘Dimitra’ planı hakkında bir soru sorulduğunda, ‘Almanya’nın başka bir para birimine geçmesi gerektiğinde Budestag’ın da planı bu. Her AB ülkesi, Yunanistan hariç, ulusal para birimine geçme planı olduğu gibi, Savunma Bakanlığı’nın da yabancı birlikler girerse ne yapacağına dair bir planı var’ dedi.

‘Dimetra, bankacılık sisteminden etkilenmeyecek ücretsiz bir dijital işlem sistemi için yenilikçi bir tasarımdır. Her Avrupa ülkesinin sahip olması gereken bir sistem, evrodan çıkmak için değil, çünkü devlete serbestlik dereceleri veriyor, işlem maliyetlerini düşürüyor ve bir bankacılık krizi durumunda sizi güvence altına alıyor’ derken, ülkenin drahmiye gitmeyi göze alıp alamayacağı sorulduğunda ise şunları kaydetti:

‘Evrodan ayrılmamızı istemiyorum. Biz ne diyoruz? FPA’yı yüzde 15 yapacağız, vergi ön ödemesini kaldıracağız, elektriğin perakende enerji fiyatına ortalama maliyetin üzerinde yüzde 5 tavan koyacağız, eğer onlar, yani Troyka, biz bu sosyal ekonomiyi düzeltmek için gerekli, apaçık şeyleri yaptığımız için bankalarımızı kapatmakla tehdit ederse, o zaman onlara, elinizden gelenin en iyisini yapın diyeceğiz.’

‘Biz, nispi temsile inanıyoruz, değer veriyoruz, seviyoruz, istiyoruz, onu sözle değil eylemle desteklemeliyiz. Bu ne anlama gelir? Anayasamız seçim sonrası yakınlaşmaya izin vermediği için iki yıl önce bir masaya oturalım, kendimizi ilerici sayan bizler ülkenin on büyük sorununun ne olduğunu görelim diyoruz. Bizim için mesela ‘kırmızı krediler’, FPA, Enerji Borsası gibi önemli olan bir takım şeyler. Kendilerine tekliflerimizi sunduk’ diyen Varufakis, başbakan Miçotakis’in bir SYRIZA-PASOK-MERA25 hükümeti kurulması durumunda bunun bir ‘canavar doğumu’ olacağı yönündeki açıklamasına ilişkin olarak şu yorumu yaptı:

“Haklı. İki canavar çarpışıyor. Biri, programsız ilerici olduğu iddia edilen bir koalisyon hükümeti canavarı. Ama Miçotakis ne öneriyor, daha da kötü bir canavarlık, yani Yunan halkının yüzde 35’iyle Parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip olmak. Yüzde 65 karşı ama sayın Miçotakis tek başına iktidar olacak. İki tane canavarımız var. Ama bir öncekine dönelim çünkü çok önemli. Yönetmek istiyorsunuz, yönetirseniz ne yapacağınızı vatandaşa söylemeniz gerekmez mi? ilk oylama, PASOK ile birlikte Yeni Demokrasi – SYRIZA’dan oluşan bir koalisyon hükümeti verecek, esasen empoze edecek, bunu ikinci kez, ikinci Pazar günü yapabilirler. Ama Anayasa ile, seçim yasası ile oynamak, basit orantılılığı yakmak için kabul edilemez olduğunu düşündüğümüz, artırılmış orantılılıkla başka bir zar atma olasılıkları olduğu sürece’.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...