Bulgaristan’ın Pirin ilindeki Yunan fabrikaları kapanıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bulgaristan’ın Pirin ilindeki Yunan fabrikaları kapanıyor

Bulgaristan’ın Pirin ilindeki Yunan fabrikaları kapanıyor

Bulgaristan’ın Pirin ilinde kapanan iki küçük sanayinin iflas etmesi sonrası, bölgedeki ağır sanayi ve elbise fabrikalarındaki durum gündeme geldi.

Bundan yaklaşık 15 yıl önce Yunan sanayileri ve küçük giyim işletmeleri düşük işçi maliyeti ve vergilerden faydalanarak ayrıca bölgenin Yunanistan sınırlarına çok yakın olmasını ve çalışma denetiminin olmasını fırsat bilerek bölgeye yatırım yapmıştı.

En iyi yıllarında Pirin bölgesinde giyim ile ilgili 750 işletme bulunurken, bunlardan 130’u Yunan işletmeleriydi.

Sadece Yunan sanayilerinde 10-12 bin kişi istihdam edilirken, bu rakam Pirin’deki işçi gücünün %10’unu oluşturuyordu.

Ancak yıllarla birlikte asgari ücrette küçük bir artış yaşandı ve çalışma kanunlarının (maaşlar, ek mesailer v.s.) uygulanıp uygulanmadığı denetlenmeye başlandı. Düşük maaşlar nedeniyle işçi bulunamaması ve göç, giyim sanayisini sürekli olarak yıprattı.

Bulgar haber sitesinin yer verdiği habere göre böylece Yunan şirketleri Arnavutluk, FYRO Makedonya, Türkiye ve hatta Mısır gibi daha ucuz ülkelere taşınmaya başladı. Öte yandan Bulgar çalışanlara tazminat ödenmemesi için sözde “kendi rızasıyla” işi bıraktırmaları konusunda ise çok sayıda şikayet var.

Giyim sanayinde çalışanların sayısı %30 oranında azalırken, geriye kalan işletmelerdeki maaşlar da 135 euro’dan başlayarak en iyi durumda 450 euro’ya kadar çıkıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et