Gümülcine ve İskeçe kentleri Dedeağaç’ın yoksul komşuları - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine ve İskeçe kentleri Dedeağaç’ın yoksul komşuları

Batı Trakya’nın Gümülcine (Komotini) şehrinin yanı sıra İskeçe (Xanthi) ve Kuzey Evros’un da (Meriç) gelişmekte olan Dedeağaç’ın (Alexandroupoli) fakir akrabaları olma riski, daha önce hiç olmadığı kadar aşikar.

Dedeağaç, enerjisi, askeri ve ticari önemi nedeniyle hükümet ve Başbakan’ın açıklamalarda, turlarda ve raporlarda bizzat vurguladığı, artık uluslararası alanda bilinen bir isim olduğundan, yaratılan iklim tipik.

Ancak kilit soru, Dedeağaç’ın tüm Trakya için bir kalkınma sıçrama tahtası olup olmadığı, o yükselirken Trakya’nın geri kalanının batıp batmayacağı.

Trakya’nın Kalkınması için Partiler Arası Komisyon’un vardığı sonuca da konu olan, ancak uygulamada görmediğimiz dengeli kalkınma söz konusu.

Küçük olaylardan büyük raporlara, Dedeağaç yanlısı bir hava hakim olmuş gibi görünüyor.

Finans açısından, yerel IKEA şubesinin yakın zamanda Gümülcine’den Dedeağaç’a taşınması tipik bir durumdu. Sadece sekiz işçi çalıştırdığı için kesinlikle ‘ağır’ bir endüstri değildi, ancak büyük şirketin dikkatini birkaç on kilometre daha doğuya çevirme kararı dikkatlerden kaçmadı ve kesinlikle belirli bir iş planı olmadan alınmadı.

McDonald’s’ın Geliştirme Lisans Sahibi Premier Capital plc’nin CEO’sunun Dedeağaç’a yaptığı son ziyaret de tesadüfi değildi. Fast food ve emlak devi normalde sadece Atina, Selanik, Larisa (Patra’da bile değil) ve milyonlarca turistin gittiği çok özel adalarda ticari faaliyet gösterirken, Dedeağaç’ta bir şube açma düşüncesi bile çok şey anlatıyor.

Politikada, Başbakan Kyriakos Miçotakis’in son zamanlarda Dedeağaç’tan ‘temelde uykuda olan ve şimdi uyanan bir dev’ olarak bahsetmesi de dikkatlerden kaçmıyor. Elbette, içeriği eksiksiz olmak üzere, Başbakanın ‘Dedeağaç’ın gelişiminin tüm Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesini sürükleyebileceği’ inancına eşlik eden bir açıklama.

Makedonya-Trakya Bakan Yardımcısı Stavros Kalafatis’in Gümülcine Müzik Sarayı’ndaki etkinlikte konuşurken Dedeağaç’la ilgili 11 atıf yapması da dikkatlerden kaçmadı. Aynı konuşma boyunca konuşmanın yapıldığı şehirden tek bir söz bile edilmedi.

Aynı etkinlikte, Turizm Bakan Yardımcısı Sofia Zaharaki, Doğu Makedonya – Trakya Bölgesi’nin turistik avantajlarına değindi, ancak Dedeağaç şehrini kesinlikle ön plana çıkardı.

Batı Trakya’daki işletmeler için ek destek ve prim gibi iyi bir yönde hazırlanan son İmar Yasası, uygulamada yerel çarpıtmalara sahip gibi görünüyor, bu da onu Dedeağaç’ın kalkınması için bir araç haline getirebilir, ancak tüm Batı Trakya’yı değil.

Bütün bunlar da İskeçe ve Gümülcinelilerin tepkisine neden oluyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Belediye Otoparkında Ücretlere Zam Geldi

Gümülcine Belediyesi’ne ait olan ve ihaleyle işletimi özel şirkete devredilen otoparkta ücretlere zam geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...