Avrupa Savcılığı’ndan Yunanistan’daki dinleme skandalıyla ilgili soruşturma - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Savcılığı’ndan Yunanistan’daki dinleme skandalıyla ilgili soruşturma

Avrupa Kamu Savcılığı (EPPO), ‘Yunan siyasetini sarsan’ telefon dinleme skandalında yasadışı Predator casus yazılım kullanımına ilişkin bir soruşturma başlattı.

Çeşitli kaynaklar Euractiv’e, Avrupa Parlamentosu’nun Birlik genelinde yasadışı casus yazılım kullanımını soruşturan komisyon PEGA Komitesi’nin talebi üzerine Avrupa Savcılığı’nın skandalın çeşitli yönleriyle ilgili bir soruşturma başlattığını doğruladı.

PEGA Komisyonu’nun soruşturması, Predator casus yazılımının Yunanistan’dan Asya, Afrika ve diğer ülkelere yasa dışı ihracatının yanı sıra sözde Predatorgate’e karışan şirketlerin vergi kaçakçılığına da karıştığı bilgisine odaklandı.

Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi sözcüsü, soruşturmanın devam ettiğini doğrulamayı veya reddetmeyi reddetti.

Sözcü ‘Genel bir kural olarak, devam eden soruşturmalar hakkında yorum yapmıyoruz ve hangi davalar üzerinde çalıştığımızı kamuoyuna açıklamıyoruz. Bu, süreci ve sonuçlarını tehlikeye atmamak için yapılıyor’ dedi.

Uygulamada temsilci, soruşturmalar tamamlanmadan resmi açıklama yapılamayacağını belirtti.

İki farklı kaynak Euractiv’e AB savcısının son haftalarda telefon dinleme skandalını soruşturan Yunan gazetecilerden özel bilgiler aldığını söyledi.

‘Savcılara ifade veren kişiler, Kiryakos Miçotakis yönetiminin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ihracat lisansları vererek Intellexa’nın Predator casus yazılımlarının Suudi Arabistan, Sudan, Madagaskar ve Bangladeş gibi ülkelere transferini kolaylaştırdığına dair kanıtlar sundu’ dedi.

İhracat lisansı sorunu ilk olarak araştırma sitesi Inside Story ve New York Times tarafından bildirildi ve Avrupa Komisyonu’nun bir açıklama talep etmesine yol açtı.

Komisyon Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis geçen hafta Yunan makamlarının 14 Şubat’ta gönderilen bilgi talebine yanıt vermediğini açıklamıştı. Yunan hükümeti de konuyla ilgili olarak PEGA Komitesi’ne yanıt vermedi.

Bu arada, yasadışı casus yazılım ihracat lisanslarını imzalayan Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın eski genel sekreteri Yannis Smirlis, Aralık ayı sonunda istifa etti ve Mayıs ayında yapılacak genel seçimler öncesinde iktidardaki ND partisinin müdür yardımcılığına atandı.

Yasal düzeyde, AB savcısı, Yunan hükümetinin sözde ‘ikili kullanımlı’ ürünler (yani zarar vermek için de kullanılabilecekleri için özel ihracat lisansı gerektiren ürünler) ile ilgili 2021/821 sayılı AB Yönetmeliğini ihlal edip etmediğini araştırıyor.

Reporters United’ın başlangıçta bildirdiği gibi, Intellexa’nın hissedarlarının, Miçotakis’in Ağustos 2022’ye kadar aynı zamanda başbakanlık genel sekreteri olan yeğeni Grigoris Dimitriadis ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor.

Başbakan alenen bu gözetlemeden haberi olmadığını söylemişti, ancak muhalefet Başbakan’ın ilk adımlarından birinin gizli servisleri doğrudan denetimi altına almak olduğuna dikkat çekti.

Başka bir kaynak, AB Başsavcısı Laura Kövesi’nin Atina’daki ekibi tarafından alınan bilgilerin, gözetim skandalına karışan şirketlerin ‘büyük ölçüde vergi kaçırdığını’ ortaya çıkardığını söyledi.

İkinci kaynak, ‘Beyan edilmeyen ödemeler, sahte faturalar ve üçlü işlemler, Yunan şirketleri Intellexa ve Krikel, İrlandalı Thalestris ve bunlarla bağlantılı Kıbrıslı şirketler tarafından işlenmiş gibi görünen ciddi vergi suçlarından bazılarıdır’ ifadelerini kullandı.

Kaynak, ‘Dolandırıcılığı ve AB çıkarlarının nasıl etkilendiğini belgelemek için Avrupa Savcılığına yüzlerce sahte fatura ve vergi beyannamesi sunuldu’ dedi.

Bir belgeye göre kanıtlar, Britanya Virjin Adaları’nda kayıtlı bir şirket olan Chadera Enterprises Limited’i işaret ediyor. Chadera Enterprises Limited, Yunan şirketi Intellexa’nın uüzde 65’ine sahip olan eski bir İsrail subayı olan Tal Dilian’a ait. Intellexa’nın kalan yüzde 35’lik hissesi ise Kıbrıslı şirket Santinomo Limited’e ait.

Intellexa ve Krikel hissedarları, Avrupa Parlamentosu PEGA komitesi tarafından düzenlenen duruşmalara katılmadı. Buna göre, Yunanistan Parlamentosu!nun ulusal soruşturma komitesine çağrılmadılar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...