İskeçe, hava kalitesi en kötü olan 10 Yunan şehri arasında - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe, hava kalitesi en kötü olan 10 Yunan şehri arasında

Hava kirliliği, insan sağlığı için en büyük çevresel risktir ve yılda altı milyondan fazla ölüme ve 8 trilyon doları aşan ekonomik maliyetlere yol açıyor.

İsviçre hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir tarafından yayınlanan Küresel Hava Kalitesi Raporu 2022, tam da bunu gösteriyor.

AB tarafından belirlenen limitlere göre karbon partiküllerinin ortalama yıllık PM2.5 değeri 25mg/m3 limit değerini geçmemeli. 20 Yunan şehri söz konusu olduğunda, 2022’de hepsinin belirli sınıra önemli ölçüde yaklaştığı tespit edildi.

2022 raporunda dünya çapında yükü en fazla olan ülkeler sıralamasında Yunanistan 50. sırada (131 ülke arasında). Aynı zamanda Avrupa’da en yüksek PM2.5 (mg/m3) konsantrasyonlarına sahip 7. ülke.

IQAir, PM2.5 olarak bilinen akciğerlere zarar veren havadaki parçacıkların konsantrasyonuna dayalı olarak dünyanın dört bir yanındaki binlerce yerde hava kalitesi seviyelerini ölçtü.

Birçok çalışma, bu parçacıklara maruz kalmanın kalp krizlerine, astım krizlerine ve erken ölüme yol açabileceğini gösterirken, çalışmalar PM2.5’e uzun süreli maruz kalmayı Kovid-19’dan, yani koronavirüsten daha yüksek ölüm oranlarıyla da ilişkilendirdi.

IQAir, atmosferik kirleticilerden korunma konusunda uzmanlaşmış, hava kalitesi kayıt teknolojileri ile ilgilenen bir İsviçre şirketi. Kirliliğe ilişkin ‘veri görselleştirme’ ile yoğun bir şekilde ilgileniyor ve ayrıca yıllık raporlar üretiyor. Elbette özel bir şirket ama aynı zamanda halka açık, yerel istasyonlardan da veri alıyor.

2022 için, atmosferdeki karbon parçacıklarının konsantrasyonunu kaydeden İsviçre hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir’in yeni raporuna göre, ülke çapında en kötü hava kalitesi Selanik’in Vasilika semtinde bulunuyor.

Hava kalitesi ve hava kirliliği açısından Avrupa’da en kötü 59. sırada yer alan Vasiliki’de, yıllık ortalama PM2.5 partikül konsantrasyonu 23,9 mg/m³ ile 2021’dekinden (23,2 mg/m³) biraz daha kötü.

IQAir’in ölçümlerine göre bölgedeki yükün en yüksek olduğu üç ay, değerlerin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kabul edilebilir olarak kabul ettiği düzeyin (5 mg/m3 veya daha az) en az yedi katına (!) yükseldiği Ocak, Mart ve Aralık 2022.

Vasilika’nın hemen ardından, 2022 için 23,6 mg/m³ ile Girit’in İraklio bölgesi ikinci sırada yer alıyor.

Üçüncü sırada, yıllık 22,9 mg/m³ konsantrasyonla (2021’de 22,1’den) Avrupa çapında 68. sırada yer alan Selanik’in Plagiari semti ve kirlilik seviyelerinin 2021’e göre değişmeden kaldığı Yanya (Avrupa’da 69’uncu) yer alıyor.

İlk beşi, 2021’de 22,1 mg/m³ olan ortalama 22,6 mg/m³ ile yine Selanik’in Kardia semti tamamlıyor. Kardia, Avrupa’nın en kötü 71. konumunda.

Ülkemizde en kötü 8. sırada Perea bölgesi (21,3 mg/m³) ve 11. sırada Thermi (20,4 mg/m³) bulunmaktadır.

Batı Trakya’nın İskeçe (Xanthi) şehri ise (21.2 mg/m³) 9. sırada ve 10. sırada Agrinio (21.0 mg/m³) ile karşılaşıyoruz.

Öte yandan, Yunanistan’ın en temiz bölgesi, tüm ülkede DSÖ yönergelerini karşılayan tek bölge olan Kerkira (Korfu) adası.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...