Deterjanlar Yunanistan’da yüzde 361 daha pahalı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Deterjanlar Yunanistan’da yüzde 361 daha pahalı

Yunanistan’da Rekabet Komisyonu’ndan ‘Unilever’ ve ‘P&G’ye ‘kırmızı kart’ çıktı.

Rekabet Komisyonu, çamaşır deterjanı kategorisinde en büyük pazar paylarına sahip iki çokuluslu şirketi, Unilever ve P&G’yi, Kurum’un Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerinde yaptığı fiyat araştırmasının sonuçlarına göre, Yunanistan’da diğer Avrupa ülkelerine kıyasla yüzde 113,92 ila yüzde 361 daha pahalıya sattıklarını gördüğü için sorguya çekti.

Rekabet Komisyonu hangi gerekçelerle söz konusu fiyat soruşturmasına devam etti ve her şeyden önce bulgularını dün yayınladığı bültende yayınladı?

Öncelikle, Temmuz ayından itibaren Yunanistan’da daha geniş bir kategori olan ‘ev temizlik ürünleri’ enflasyonunda EVro Bölgesi’ne kıyasla önemli bir artış kaydedilmişti.

Eurostat verilerine göre Haziran ayına kadar tutarsızlık küçükken (Evro Bölgesi’nde yüzde 5,7 ve Yunanistan’da yüzde 5,8 artış), Temmuz’da Evro Bölgesi’nde yüzde 7,3’e ve Yunanistan’da yüzde 8,1’e ulaştı ve sonraki aylarda daha da genişledi (Ağustos’ta sırasıyla yüzde 8,2 ve yüzde 11,4 vs.).

Ayrıca söz konusu endeks Aralık ayında Yunanistan’da Kasım ayına göre 2,5 puan artarken, deterjan fiyatlarındaki artış Kasım 2022’deki yüzde 13,4’ten Aralık ayında yüzde 15,9 oldu.

Yetkili kaynaklara ve pazar analistlerine göre, ana nedenlerden üçü, özünde büyük bir fiyat rekabeti için bir teşvik oluşturmayan Yunanistan pazarının küçük boyutu, giysi için deterjan kategorisinde özel markalı ürünlerin düşük penetrasyonu yanı sıra çok küçük yerli üretim.

Yunanistan, paketin boyutu ne olursa olsun fiyatların yüksek olduğu ülkeler grubunda yer alıyor.

Yunanistan ve Kıbrıs’ın fiyatları arasında büyük bir fark olduğu için (Kıbrıs’ın fiyatları daha ucuzdur), ancak coğrafi konum nedeniyle ürünün Kıbrıs’a taşınması için muhtemelen ek maliyetler gerekli olduğundan, bu gerçeğin coğrafi faktörden etkilendiği görülmemektedir.

Yunanistan’da, paket ne kadar küçükse, parça başına fiyat (kapsül cinsinden) o kadar yüksek olur. 14 adetlik pakette adet fiyatı 0,66 evro iken 54 adetlik pakette 0,44 evro.

Örneğin Hollanda’da parça başına fiyat farklılaştırılmamıştır.

Soruşturma kapsamında Skip ve Ariel markalarının kapsül ve çamaşır deterjanı içerisindeki ürünleri incelendi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...