Tren kazası: ‘Problemli devlet’i gören Miçotakis, ND’lilerin atanmasını görmemiş - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tren kazası: ‘Problemli devlet’i gören Miçotakis, ND’lilerin atanmasını görmemiş

Yunanistan’da ERGOSE Başkanı ve CEO’su Hristos Vinis, ERGOSE’nin yeni iş planını açıkladığında tarih 27 Şubat 2023’tü.

Kendisinin belirttiği üzere, ülkenin düğüm altyapılarının merkezi demiryolu aksıyla birbirine bağlanmasıyla yeni planlar Ekim 2019’dan itibaren uygulanmaya başlandı.

Toplam bütçesi 2,75 milyar evro olan iki proje idi.

Ertesi gün Tempi’de bir facia yaşandı ve Başbakan Kiryakos Miçotakis’in o gün için planladığı, diğer şeylerin yanı sıra Kuzey Yunanistan Demiryolu Ağı’nın Uzaktan Kontrol-Sinyalizasyon Merkezini de ziyaret edeceği Selanik ziyareti ertelendi.

Yukarıdaki olaylardan on ay önce, demiryolu ağındaki sinyalizasyon ve güvenlik projelerinden sorumlu olan ETCS komitesinin o zamanki başkanı Hristos Kaçiulis öfkeyle istifa etti.

27 Nisan 2022’de ERGOSE yönetimine yazdığı bir mektupta, sinyalizasyona ilişkin sözleşmelerin uygulanmasında haksız gecikmelere neden olan tüm teknik sorunlar hakkında bilgi verdi.

Söz konusu sözleşme (717/14), sinyalizasyonun demiryolu ağına devredilmesiyle ilgiliydi ve normalde 2016 yılına kadar uygulanmış olması gerekirken, bu hiçbir zaman gerçekleşmedi.

Mektubunda, trenlerin belirli noktalarda kontrol edilemeyen hızları hakkında uyarıda bulundu.

Ayrıca, Proje Yöneticisine yazdığı mektupta, uzmanın bulgularına katılmadığını ve sinyalizasyon ara bağlantı (R.R.I.) kablo sistemlerinin işleyişi hakkında kendisinin ne kadar bilgili olduğu konusunda şüpheleri olduğunu ifade etmişti.

Kaçulis’in atıfta bulunduğu sözleşmelerin tamamının ERGOSE web sitesinde yer aldığına dikkat çekilmektedir.

Yukarıdakilerden, güvenlik sistemleri sorunlu iken, hükümetin kendisi en resmi şekilde ülke çapındaki demiryolu arabağlantı projelerinin normal bir şekilde ilerlediğini ilan ediyordu.

Tempi’deki trajik kazanın ardından Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis’in yanı sıra OSE yöneticisi Spiros Pateras ve ERGOSE yöneticisi Hristos Vinis istifa etti.

Başbakan Miçotakis, dün yaptığı konuşmasında ‘sorunlu bir devlet’in ‘küçük siyasetine ve sorumsuz davranışına’ müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti. Kazadan ‘hepimizin sorumlu olduğunu’ ekledi ve şeffaflık sözü verdi.

Miçotakis, konuşmasında devlet ve kamu kuruluşlarındaki gerçekten sorunlu parti atamalarına karşı mücadele havasında olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte, pratikte, doğrudan parti atamalarının ‘sorunlu durumu’ Başbakan’ın kendisine yük olmakta.

2019 yılında ND, partinin Kozani’deki seçilemeyen adayı Hronis Akritidis’i ERGOSE’nin başkanı olarak atamıştı. Akritidis, Dora Bakoyanni ve Nikitas Kaklamanis’in başkanlıkları döneminde Atina Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Onun yerine, 2020’de Akritidis ve İoannis Ksifaras’ın istifasının ardından Hristos Vinis geldi. Her ikisi de ND’nın üniveriste kolu DAP’tan geçmişti ve Yunanistan Teknik Odası’ndaki ND gruplarındaydı. Ksiifaras aynı zamanda Ulaştırma Bakanlığı Genel Sekreteri.

Aynı zamanda ND’nın Üretken Sektörlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olan İoannis Rukas, ERGOSE’nin Yönetim Kurulu listesinde yer almakta.

Elbette yukarıdakiler, burada adı geçen ERGOSE yöneticilerinin yozlaşmış olduğu veya Tempi’de yaşananlardan kendilerinin sorumlu olduğu anlamına gelmez.Sonuçta, buna Mahkemenin kendisi karar verecektir.

Ancak, Başbakan’ın açıklamalarının, bakanlık personelinin ‘üzgün’ suratlarıyla uyumlu bir başka ikiyüzlülük örneği olduğunu gösteriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...