Yunanistan’da yaz saati uygulaması ne zaman başlayacak? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da yaz saati uygulaması ne zaman başlayacak?

Bir kez daha saatlerimizi bir saat ileri alıp resmi olarak yaz saatine geçeceğiz.

Yunanistan’da bir buçuk ay sonra, yine saatlerimizin akreplerini ayarlanmak zorunda kalacağız. Avrupa, yaz saatinin kalıcı olarak sürdürülmesine yol açacak önlemin yürürlükten kaldırılmasını ‘dondurduğu’ için, saat değişikliği 2023’te de geçerli olacak.

26 Mart Pazar günü saat 3’te saat değişecek ve 4’ü göstereceği için bir saat uyku kaybedeceğiz. Bir dahaki değişiklik, uygulama kaldırılmadığı takdirde Ekim 2023’te gerçekleşecek.

Saat değişikliği tedbirinin kaldırılmasına ilişkin tartışmalar 2018 yılında Avrupa Komisyonu’nun 12 Eylül’de Avrupa Parlamentosu’na konuyla ilgili bir teklif sunmasıyla başlamıştı.

Komisyon bu öneriyi sürdürdü çünkü altı aylık saat değişiklikleri sistemi vatandaşlar, Avrupa Parlamentosu ve artan sayıda üye devlet tarafından giderek daha fazla sorgulanıyor. Bu nedenle Komisyon, iç pazarın düzgün işleyişini sağlamak için bu alanda AB kurallarını uyumlu hale getirmenin önemli olduğunu gösteren mevcut kanıtları analiz etti. Bu görüş Avrupa Parlamentosu ve diğer aktörler (örneğin ulaşım sektöründe) tarafından da desteklenmekte.

Komisyon ayrıca, yaklaşık 4,6 milyon yanıtın alındığı bir halkla istişare gerçekleştirdi; bunların yüzde 84’ü altı aylık saat değişikliklerinin sona erdirilmesinden yana, yüzde 16’sı ise bunların sürdürülmesinden yanaydı. İstişarenin sonuçları hakkında bir rapor düzenlendi.

26 Mart 2019’da Avrupa Parlamentosu, Komisyon’un mevsimsel saat değişikliklerinin kaldırılması yönündeki önerisine ilişkin tutumunu kabul etti, ancak üye ülkelerin kararını 2021 yılına kadar iki yıl süreyle erteledi.

Ancak Brexit, pandemi ve şimdi de Ukrayna’daki savaş ve bunun enerji fiyatlarındaki artışla birlikte Avrupa kıtasında yarattığı etkiler gibi bir dizi bürokratik sorun, kararın uygulanmasının askıya alınmasına neden oldu.

Tedbirin kaldırılması tartışması, enerji kriziyle bağlantısı ve bunun faydalı olup olmayacağı artık konu hakkında çalışma hazırlayan uzmanların ‘mikroskopu’ altında.

Bazı uzmanlar, kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufuna yol açabileceğini savunuyor. Ancak diğer araştırmalar bu iddiaya karşı çıkıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...