Miçotakis’ten Türkiye’ye dostluk ve dayanışma mesajı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis’ten Türkiye’ye dostluk ve dayanışma mesajı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Argyroupoli’de partisinin düzenlediği ‘yeni yıl çöreği’ (vasilopita) kesme etkinliğine katıldı.

Selamlama konuşmasında, Başbakan, ‘Yunanistan bugün dört yıl öncesine göre daha güçlü.
Ekonomik olarak daha güçlü, jeopolitik olarak daha güçlü, sosyal olarak daha uyumlu ve bu, bildiğiniz gibi, bu dört yılda çok büyük fırtınalarla karşı karşıya kalmamıza rağmen oldu: Bir salgın, saldırgan bir komşu, büyük mülteci baskıları ve şimdi de Ukrayna’da kırk yıldır gördüğümüz en büyük küresel fiyat artışıyla sonuçlanan bir savaş. Yine de tüm bu zorluklar karşısında başardık ve başta en hassas vatandaşlarımız olmak üzere vatandaşların yanında durduk’ dedi.

Pahalılık dalgasıyla başa çıkmak için alınan bir dizi önlemden, hanehalkına yardımdan, önümüzdeki ay uygulamaya konulacak olan Market Pass ve 12 yıl sonra emekli maaşlarında ilk büyük zamdan bahseden Miçotakis, ‘Yaptığımız bu çalışma ile birkaç ay sonra yapılacak olan seçime partimizin örgütlü, özgüvenli, ikinci bir seçimi geniş bir farkla kazanacağından emin olarak geleceğiz ve 4 yıldır yaptığımız gibi bağımsız Yunanistan kavramını savunabilmek için kendimize güveniyoruz’ dedi.

İlk seçim yarışının en önemli sandık olduğunu tekrarlyan Başbakan, ‘Bu, önümüzdeki dört yıl içinde ülkeyi kimin yöneteceğinin mesajını verecektir. Ve ikilemler, bilirsiniz arkadaşlar, artık çok basit. Resmi muhalefetten duyduğum ‘demokrasi ya da Yeni Demokrasi (ND)’, ‘sosyal adalet ya da otoriterlik’ gibi soyut şeyler değil. İşler basit. ‘İlerlemeye devam mı edeceğiz yoksa geri mi döneceğiz?’ Bu kadar basit’ diye vurguladı.

Ve ekledi: ‘Önce vergi indirimi olmak üzere bu dört yıllık dönemin tüm kazanımlarını mı elde edeceğiz yoksa 2015-2019 yılları arasında olduğu gibi orta sınıfı ezecek bir hükümete mi geri döneceğiz? Büyük bir başarıyla yaptığımız gibi sınırlarımızı korumaya devam mı edeceğiz, yoksa ülkeyi yeniden ‘yol geçen hanı’ mı yapacağız? Silahlı Kuvvetlerimizi desteklemeye ve teçhizata yönelik hedefli yatırımlar yapmaya devam mı edeceğiz, yoksa Batı dünyasının üye ülkelerinden ziyade üçüncü dünya ülkelerini referans alan başka jeopolitik arayışlara mı teslim olacağız? Ve son olarak ve en önemlisi: burayı kim yönetmeli? ND mı, SYRIZA mı? Kiryakos Miçotakis mi, Aleksis Çipras mı? Bahar seçimlerinde vatandaşların yanıtlaması istenecek son soru bu.’

Başbakan, yeni yıl çöreğini kesmeden önce şunları kaydetti:

‘Ve son oylama yapıldığında, Yunan vatandaşlarının güveninin yeniden büyük fraksiyonumuz ND’yi seçeceğinden hiç şüpheniz olmasın.’

Daha sonra Türkiye’de mücadele eden Yunan arama-kurtarma ekipleri için de çörekten bir parça kesen Miçotakis, ‘Çünkü onlar ön saflarda yer aldılar ve halklarımızı hiçbir şeyin ayırmadığını, Türkiye ile dostane bir şekilde yaşayabileceğimizi ve nihayetinde ilişkilerimizin çok daha derin ve iç içe olduğunu kanıtladılar’ ifadelerini kullandı. Hatta bu dramdan, tarifsiz felaketten ‘en azından iki halk arasındaki ilişkiler açısından iyi bir şey çıkacağını’ umduğunu ekledi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...