Sinolakis: Yunanistan’da 8,5 şiddetinde deprem görebiliriz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sinolakis: Yunanistan’da 8,5 şiddetinde deprem görebiliriz

Görsel arşivden kullanılmıştır

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası, son sayıma göre, Türkiye’de ölü sayısı 15 bini aştı, kurban sayısı konusunda ise tahminler içler acısı.

Türk sismolog Ogün Ahmet Ercan, yaptığı paylaşımda kendi hesaplarına göre enkaz altında 184 bin kişiden bahsetti.

Ercan, paylaşımında, ‘Yaklaşık 6.000 bina çöktü. Bu da 4 katta 8 daire (her katta) olmak üzere toplam 48.000 daireye tekabül etmektedir. Bu da 4 kişilik (her kompartımanda) enkaz altında 192.000 kişiye tekabül ediyor. Yaklaşık 8.000 kişi kurtarıldı. 184.000 (daha fazla) insan enkaz altında. Korkuyorum’ dedi.

Doğal Afetler akademik profesörü Konstantinos Sinolakis, bu senaryo aşırı olabilir, ancak doğrulanabilir buluyor. Profesör, çok katlı apartmanlar olduğu için en çok mağdurun şehirlerde olacağını vurguladı.

Salı gününe kadar kurtarıcıların ulaşamadığı alanların olduğunu da vurguladı. Enkaz altındaki insanlar için zaman geriye doğru ilerlerken, 72 saat çoktan geçti ve kurtarılma şansları daralıyor.

‘‘Pencere’ genellikle 72 saate kadardır. Sürprizler olabilir, ki umarım olur, bir veya iki insan hayatı için de olsa, kurtarıcıların çabaları devam etmelidir. Ama şansı çok düşük’ dedi.

Son olarak bu tür mega depremlerin her 600 yılda bir meydana geldiğini vurgulayan Sinolakis, M.Ö. 365 yılında Girit’te meydana gelen depreme değinerek, adanın sismik titreşim nedeniyle 10 metre yükseldiğini vurguladı.

Sinolakis, ‘Girit’teki son büyük deprem 1403’te meydana geldi ve bu tür depremlerin her 600 ila 800 yılda bir meydana geldiği tahmin ediliyor. Yunanistan fay hattında, 8.5 Richter mertebesinde büyük bir deprem görebileceğimiz yüzyılın ‘penceresine’ geldik bile’ dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...