Asgari ücret 780 evroya ulaşabilir - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Asgari ücret 780 evroya ulaşabilir

Bugün 713 evro olan asgari ücretin 780 evroya çıkabilmesi için Mart ayında Çalışma Bakanlığı tarafından büyük bir artışa karar verilmesi bekleniyor.

Yüksek enflasyon ve aynı zamanda yoğun seçim öncesi kutuplaşma koşullarında, asgari ücretin memorandumlar öncesi seviyelere, yani 751 evroya geri dönmesi kesin kabul edilirken, ekonomi ekibi, yaklaşık 650 bin özel sektör çalışanının Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki artıştan kaynaklanan gelir kaybını karşılamak için asgari ücrete yüzde 9,5 oranında zam yapılmasını hedefliyor.

Çalışma Bakanlığı, yoğun enflasyonist baskıların, pahalılığın ve fahiş enerji maliyetlerinin sadece hanelerin değil, işletmelerin de dayanıklılığını tükettiğinin farkında.

Bu nedenle, herhangi bir kararın, işveren kuruluşlarının temsilcilerinin de talep ettiği gibi, vergilendirme ve enerji maliyetlerinin daha da düşürülmesi yönünde teşviklerle birleştirilebileceği göz ardı edilmemekte.

Çalışma Bakanı Kostis Hacidakis, işletmelerin ihtiyaçlarını da dikkate alacak ve açık ve rekabetçi kalması gereken önemli bir artıştan söz etti.

Bu yılki zammın 1 Nisan’dan itibaren planlanandan erken uygulanabilmesi için işlemlerin hızlandırıldığı yeni takvimin, ivedilikle meclise sunulacak değişiklikte yer alması bekleniyor.

Planlama ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (KEPE) ile uzmanlar heyetinin nihai tekliflerinin 28 Şubat’ta Çalışma Bakanlığı’na sunulması bekleniyor.

Elbette nihai karar, Bakanlar Kurulu’nun onayından sonra Mart ayının ilk 10 günü içinde yetkili Çalışma Bakanı Kostis Hacidakis tarafından verilecek.

Bugünkü 713 evro olan asgari ücreti memorandumlar öncesi seviyelere (751 evro) getirmek için 39 evroya tekabül eden yüzde 5,5’lik zam büyük ölçüde iskonto edildi.

Ancak hükümetin gerçek niyetinde, ‘hem toplumun hem de iş dünyasının ihtiyaçları’nda, genellikle söylendiği gibi, asgari ücrete en az yüzde 7,75 ila yüzde 8 oranında zam yapılması senaryosu var.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...