Ateş düşürücü ilaç sıkıntısı nedeniyle Yunan Pediatri Derneğinden ebeveynlere öneri: Çocuğunuzun ateşi nasıl düşürülür? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Ateş düşürücü ilaç sıkıntısı nedeniyle Yunan Pediatri Derneğinden ebeveynlere öneri: Çocuğunuzun ateşi nasıl düşürülür?

Çocuklarda viral enfeksiyonlara bağlı ateşin tedavisi için önemli olan ağrı kesiciler-ateş düşürücüler de dahil olmak üzere ilaçların eksikliğinin yarattığı durum bağlamında, Yunan Pediatri Derneği, çocuklara pratik tavsiyeler veren bir bildiri yayınladı.

Çocuk doktorlarının bildirdiğine göre, ebeveynler yüksek ateşin (40 derece) yalnızca çocuğun daha fazla nefes almasına, daha fazla nabız atmasına ve kendini iyi hissetmemesine neden olduğunu bilmeliler.

‘Ateş başka zararlı etkilere neden olmaz. Yüksek ateşten korkmayın. Yüksek ateş müttefikimizdir ve virüslerin çoğalmasını engeller. Ateşi sadece hasta kişinin kendisini daha rahat hissetmesi için düşürüyoruz’ vurgusu yapılıyor.

Ateşi düşürmek için ilk aşamada basit doğal önlemler kullanılıyor.

Fiziksel önlemler şöyle sıralanıyor:

  • Çocuğun titremesi dışında battaniye ve yorganla üzerini örtmüyoruz. Aksi halde de üzerini örtmüyoruz ki vücut ısısı ortama kaçsın.
  • Çocuğa çok fazla kıyafet giydirmiyoruz. Ona mümkün olduğunca hafif giysiler giydiriyoruz ve yalıtkan görevi gören ve ateşinin düşmesini engelleyen çok fazla kat giydirmiyoruz. Hava soğuk değilse, tamamen çıplak veya atletle bırakıyoruz.
  • Çocuğu 10-20 dakika suda bırakarak küvette banyo yapıyoruz.
  • Su çocuğun vücudundan anında geçtiği ve vücut ile su arasında sıcaklık alışverişi olmadığı için duş ateşi düşürmez.

Bu önlemleri uygularsanız 40 derece olan ateş 1-2 derece düşer ve çocuk kendini daha iyi hisseder ve ateş düşürücü ilaç vermeye gerek kalmaz.

Ateş düşürücü ilaçlar vermemiz gerekirse, şunlar var:

  • şurup içinde, parasetamoller
  • ibuprofen türevleri.
  • parasetamol şurubu yerine, efervesan tabletler

Çocuk doktorları, ‘Parasetamol şurubu bulamadığınız bu dönemde bol miktarda bulunan efervesan tabletleri kullanabilirsiniz’ diyorlar.

12 yaşından büyük çocuklar için 5-6 saatte bir efervesan tablet kullanıyoruz.

6-12 yaş arası çocuklar için her 6 saatte bir yarım efervesan tablet alabilirler.

3-6 yaş arası çocuklar için çocuk doktorunuza danışın. Yarım tableti 80 ml suda eritebilir ve çocuğa 6 saatte bir 40 ml verebilirsiniz.

Yunan Pediatri Derneği, ‘Ateşin, ne kadar yükselirse yükselsin, tehlikeli olmadığını anladığınız sürece, bu basit yöntemlerle ateşle başa çıkabilirsiniz’ diye ekliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...