Profesör Sariyanis: Şubat ortasından itibaren günlük 16 bin korona vakası bekliyoruz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Profesör Sariyanis: Şubat ortasından itibaren günlük 16 bin korona vakası bekliyoruz

Yunanistan’da koronavirüs vakalarındaki artışla ilgili olduğu kadar, yakın gelecekte pik yapması beklenen diğer virüs dalgalarıyla da ilgili bilim camiasında endişe var.

Selanik Aristotelio Üniversitesi Çevre Mühendisliği Profesörü Dimosthenis Sariyanis’in belirttiği gibi, Şubat ortasından itibaren günlük ortalama 16 bin koronavirüs vakası bekleniyor.

Profesör, ‘Daha önce koronavirüs geçirmiş olmaktan ya da esas olarak aşılamadan kaynaklanan bağışıklık çok iyi çalıştı’ diyor.

Enfeksiyon oranlarının arttığı bir dönemden geçtiğimizi belirten Sariyannis, ‘Bunu uzun yıllardır biliyorduk, 15-20 Aralık arasında ve 15 Mart civarında enfeksiyon oranlarının arttığı bir 3 ay geçireceğiz. Tabii eskiye kıyasla koronavirüs de var ve belki de gribe karşı bağışıklık tepkisi olmadan geçirdiğimiz bu iki yıl, iki buçuk yıl nedeniyle çok daha büyük bir grip kotası var’ dedi.

‘Kesinlikle sağlık sistemi hem birinci basamakta hem de üçüncü basamakta, hastanelerde baskı altına alınacaktır. Bu kesin. Acil servislerimizden de görüyoruz. Kabullerimiz bir ay öncesine göre iki katına çıktı’ diyen Profesör, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Öte yandan, şu anda uygulamaya koyduğumuz terapötik protokollerle bu zor kısmın üstesinden gelebilecek ve koronavirüs döneminde olduğu gibi tüm halka yardım edebilecek beceri ve deneyime sahip olduğumuzu düşünüyorum.’

‘Her şey bizi endişelendirmeli. Hem koronavirüs hem grip’ diyen Sariyannis, ‘Koronavirüs için bakmamız gereken şey, ağır hastalık riski yüksek olan kişilere erken ve net bir şekilde antiviral ilaçlar vermeye çalışmak. Bu çok önemli. Şu anda Yunanistan’da antiviral ilaçlar için yaklaşık 100bin başvuruya yaklaşıyoruz, bu da ciddi enfeksiyona ilerlemeyi durdurduğumuz insan yüzdesine sahip olduğumuz anlamına geliyor. Bu çok önemli bir yaklaşım ve diğer virüsler açısından ikincisi, grip için uzun yıllardır bildiğimiz oseltamivir olan doğru ilacı teşhis edildiğinde vermek ve antibiyotikleri aşırı kullanmamaya çalışmaktır’ dedi.

‘Bu, tüm doktorlara ve kişisel olarak bana, antibiyotiklerin dikkatli bir şekilde verilmesi gerektiğine dair bir mesaj çünkü daha fazla dirence yol açabilecek bir ortam yaratıyoruz. O yüzden bu konuda çok dikkatli olmalıyız’ diyen Profesör, ‘Enfeksiyonlardaki artış için sayı açısından bizi en çok ilgilendiren zaman Şubat ortasından itibaren olacak’ dedi.

Sariyannis sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Yunanistan’da genellikle Mart ortasından itibaren hava değişir, çok daha sıcak olur.
Dışarıya çok çıkıyoruz, bu nedenle koşullar koronavirüs ve tüm enfeksiyonlar için daha uğursuz. Koronavirüs vakalarında iki katına çıkacak bir artış olacak ama iki yıl önce yaşadığımız gibi haddini aşan bir artış olmayacak.

Toplumda gördüğümüz bağışıklığın laboratuvarda gördüğümüzden daha büyük olması, yani şu anda Yunanistan’da dolaşan suşların gösterdiği bağışıklıktan kaçışın çok daha fazla olmasıdır. Görünen o ki, ya önceki hastalıktan ya da esas olarak aşılamadan kaynaklanan bağışıklık çok iyi çalıştı.

Özellikle önümüzdeki günlerde görmeyi beklediğimiz bu artış göz önüne alındığında, ünlü dördüncü dozla aşılamanın çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Vakaların iki katına çıkmasını bekliyoruz, yani şu anda günde yaklaşık 7 bin ila 7 bin 500 vakadaysak, ortalama olarak 16 bin vakaya çıkacağız ki bu çok büyük bir sayıdır. Ama mantık dışı değil. Geçen sene ulaştığımız 30-35 binlere bu zamanlar gitmiyoruz.’

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...