Çipras: Halkın yüzde 85’inin Market Pass’a ihtiyacı olduğu bir ülkede başbakan olsam utanırdım - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çipras: Halkın yüzde 85’inin Market Pass’a ihtiyacı olduğu bir ülkede başbakan olsam utanırdım

Yunanistan’da anamuhalefetteki SYRIZA partisi lideri Aleksis Çipras, başkent Atina’nın Koridalos bölgesinde halk pazarını gezdi.

Pazar gezisi sırasında anamuhalefet lideri, vatandaşlar ve esnafla enerji, akaryakıt ve süpermarketlerdeki aşırı fiyat artışları, bunların getirdiği gelir ve cirodaki dramatik düşüşü, özel borçtaki şişme gibi konuları konuştu.

Çipras ‘Bu yılki Noel maalesef Yunan toplumunun büyük çoğunluğu için son on yılın en zor Noellerinden biri olacak. Pahalılık gelirleri yok ediyor, hane halkı ve işletmeler çaresizlik içinde ama aynı zamanda bazı büyük iş grupları da kârlarını artırıyor. Ve Miçotakis hükümeti onlara milyarlarca fazla kâr elde etme imkanı verirken, büyük çoğunluk için ise bahşiş dağıtıyor. Yetersiz, seçim öncesi yatırımı bahşişler’ dedi.

‘Halkın yüzde 85’inin yaşamak için gıda kartına ihtiyaç duyduğu bir ülkede başbakan olsaydım, bunu başarıymış gibi gösterip kutlayacak yüzüm olmazdı, sokaklarda da yürüyemezdim. Ama bu bugün oluyor. Süpermarketlerde, halkın yüzde 85’i için, yani korkunç zorluklar yaşayan Yunan toplumunun büyük çoğunluğu için ayda 20 evro yardımı kutluyorlar’ yorumunda bulunan Çipras sözlerini şöyle sürdürdü:

‘İhtiyaç duyulan şey adaletin geri gelmesidir. Maaş ve gelirde adil bir artış gereklidir. Servetin adil bir şekilde yeniden dağıtılması ve vurgunculuğun sona ermesi. Özel sektörde asgari ücretin 880 avroya çıkarılması. 10 yıldır maaşları sabit olan memurlara en az yüzde 10 zam. Yatay vergilerin, özel tüketim vergisinin ve KDV’nin azaltılması. Ve nominal değerin bir kısmının iptali ve 120 taksit ile özel borcun adil bir şekilde düzenlenmesi’.

Çipras, ‘SYRIZA programı tüm sorunları çözmeyecek. Ama topluma can verecek, adaleti yeniden getirecek. Umarım bu Noel, Yunan halkını adaletsizlik, eşitsizlik, sömürü ve yolsuzluğun batağına saplanmış halde bulan son Noel olur. Ve yakında yeniden doğma umudu gelir’ diye tamamladı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...