Τι προσέφερε στους επαγγελματίες ο κάθετος άξονας Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Κομοτηνή; - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Τι προσέφερε στους επαγγελματίες ο κάθετος άξονας Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Κομοτηνή;

Τι προσέφερε στους επαγγελματίες ο κάθετος άξονας Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Κομοτηνή;

Καταρρίπτει το “μύθο” του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα που θα κατέστρεφε την τοπική οικονομία της Ροδόπης, παραθέτοντας στοιχεία που προκύπτουν από τις απαντήσεις των ίδιων των επιχειρηματιών της Ροδόπης.

Η έρευνα που διεξήγαγε το Οικονομικό Τμήμα του ΔΠΘ κατ’ εντολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, καταθέτει προς προβληματισμό ένα χρήσιμο συμπέρασμα σχετικά με την επίδραση της λειτουργίας του κάθετου άξονα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Σχετικά, λοιπόν, με την επίδραση στην επιχείρηση τους της λειτουργίας του κάθετου οδικού άξονα 75 της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή-Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, το 58,6% απάντησε ότι η λειτουργία του κάθετου άξονα δεν επηρέασε καθόλου την λειτουργία της επιχείρησής τους, το 24,2% επέδρασε αρνητικά και 14,8% θετικά. Στο συμπέρασμα ότι μάλλον οι επαγγελματίες δεν εκμεταλλεύτηκαν όσο θα έπρεπε την είσοδο χιλιάδων επισκεπτών μέσω του κάθετου άξονα στη Ροδόπη, καταλήγουμε διαβάζοντας τα παραπάνω δεδομένα. Είναι κοινά παραδεκτό ότι η πλειοψηφία των εισερχόμενων μέσω του άξονα χρησιμοποιούν την περιοχή μας ως ένα πέρασμα για να κατευθυνθούν σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως προς Θάσο, Κεραμωτή, Χαλκιδική. Ελάχιστα έχει λαμβάνειν η Ροδόπη από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του άξονα, με τους τοπικούς φορείς να κοιτούν αμέτοχοι τους ξένους επισκέπτες να επιλέγουν άλλους νομούς.

Τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του κάθετου άξονα οι επισκέπτες μέσω αυτού περιορίζουν την παρουσία τους σε εξορμήσεις στις κοντινές θάλασσες του Φαναρίου και της Μαρώνειας, προκαλώντας εκεί μία πρόσκαιρη αύξηση του τζίρου και ίσως σε αυτό να οφείλεται το γεγονός ότι το 14,8% των επαγγελματιών της Ροδόπης απαντούν θετικά ως προς την επίδραση του άξονα στη λειτουργία της επιχειρήσεις.

Αυτό όμως που θα πρέπει να προβληματίζει τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και τους τοπικούς φορείς είναι ότι για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, περισσότερες από 1 στις 2, ποσοστό 58,6%, η λειτουργία του κάθετου άξονα δεν επηρέασε καθόλου. Μία υποδομή που ευεργετεί άλλους νομούς με πλήθος επισκεπτών τους καλοκαιρινούς και όχι μόνο μήνες, περνάει μέσα από τη Ροδόπη και δεν την…ακουμπάει.

Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται στα χέρια της ΟΕΒΕΣ και ελπίζουμε να αποτελέσουν οδηγό για ένα καλύτερο μέλλον. – Χρόνος

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et