Gümülcine'de Türk-Yunan sergisi: 'Aynı göğün altında, aynı denizin etrafında' - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine’de Türk-Yunan sergisi: ‘Aynı göğün altında, aynı denizin etrafında’

Gümülcine Papadrielles Belediye Galerisi’nde, Yunanistan ve Türkiye’den sanatçıların eserlerinin yer alacağı “Aynı Göğün Altında, Aynı Denizin Etrafında” adlı sergi gerçekleştirilecek. Gümülcineli Ebru Yusuf ve Markos Traitorakis’in eserlerinin de yer alacağı sergi 3-15 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek.

FireArt sanat grubu tarafından yapılan açıklama şöyle:

Aynı göğün altında, aynı denizin etrafında
Grup Sergisi
3 Aralık – 15 Aralık 2022
Gümülcine Papadriellios Belediye Galerisi
(Παπαδριέλλειος Δημοτική Πινακοθήκη Κομοτηνής)

FireArt sanat grubu, İstanbul Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ile işbirliği içinde ve “Atinion” Sanat Derneği’nin (Σύλλογος Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων») desteği ve misafirperverliğiyle, Özel Sektör Çalışanları Sendikası (ΕΝΙΔΥΚ) ve Rodop Kadınlar Derneği’nin (Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης) desteğiyle Belediye Galerisi’nde (Gümülcine Papadriellios Belediye Galerisi) “Aynı göğün altında, aynı denizin etrafında” başlıklı sanat sergisi düzenliyor.

Yunanistan (aralarında Gümülcineli Ebru Yusuf ve Markos Traitorakisin de bulunduğu) ve Türkiye’den sanatçıların çalışmaları (resimler, çizimler, heykeller, fotoğraflar, video sanatı, performans) sunulmaktadır.

Serginin konusu, savaş ve halkların barış içinde bir arada yaşamasıdır; bu konu, bugün Ukrayna’da savaşın patlak vermesinden sonra ve aynı zamanda Yunanistan ile Türkiye’nin burjuva sınıfları arasındaki rekabetin keskinleşmesi karşısında özel bir önem kazanıyor. Bu özel serginin gerçekleştirilmesi için Yunan ve Türk sanatçıların ortak eylemi, iki halk arasındaki dayanışma ihtiyacını sanat yoluyla vurgulamak istiyor.

Yolculuğuna İstanbul’dan başlayan sergi, Selanik’teki “Islahane” Kültür Merkezi’nde (Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ») ağırlandı. Bir sonraki durağı Gümülcine olan bu sergi, savaşların nedenleri konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Sergi diğer şehirleri ve ülkeleri aynı hedefle gezmeye devam edecek.

Sergi, Pazartesi-Cumartesi 11:00-14:00 saatleri arasında ve ayrıca Salı, Perşembe ve Cuma günleri 18:00-20:00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

Eserleriyle destek veren sanatçılar:

Anastasia Kaltsi
Andrianna Koumentakou
Archontia Papageorgiou
Chara Amiridou
Charalambos Toumbekis
Chrissa Kofina
Despina Shekine Nainti
Ebru Yusuf
Efpraxia Bantazou
Evgenios Galkin
Giorgos Kitsoukis
Levent Karaoğlu
Markos Traitorakis
Nassos Chalkidis
Nefeli Kyriakou
Nikos Galazoudis
Ömer Koçağ
Safiye Başar
Seda Boy
Yiannis Proios
Fotokolekt

“Kutu”
etkileşim performansı

Oyuncu: Yiannis Proios
Konsept ve sanat yönetimi: FireArt
Okuma: Thomas Korovinis
Seslendirme: Aristotelis Mavropoulos
Müzik: Konstantinos Kofinas
Davul: Yiorgos Baltas
Keman: Alex Kiou
Müzik ve film prodüksiyonu: Blueberry Productions Co.
Çekimler Sureal sanat alanında gerçekleşti.

Performans gösterisinin konusu, modern insan ve içinde yaşadığı zor gerçeklikle ilgilidir. Sorunlarının nedenlerini belirleyemeyen insan, bireysel çözümü olmayan çıkmazlara girer. Halk bu durum üzerinde düşünmeye ve harekete geçmeye davet edilmektedir. Aynı zamanda gösteri, Yunanlıları ve Türkleri birleştiren şeyin altını çiziyor.

Nazım Hikmet’in bir şiirinden esinlenen serginin başlığına cevaben, Giorgos Seferis’in kültürel mirasın yüküne gönderme yapan mısraları geliyor. Selanik doğumlu önemli bir Türk şairi ve İzmir doğumlu önemli bir Yunan şairi bizi tarihe olan borcumuzu yeniden değerlendirmeye davet ediyor. Performans sırasında, Giorgos Seferis’in “Roman”ından sözler ve Charlie Chaplin’in “The Great Dictator” filmindeki monoloğundan alıntılar duyulmaktadır.

FireArt sanat grubu, Ocak 2019’da Selanik ve Kuzey Yunanistan’da yaşayan sanatçılar tarafından kuruldu ve görsel sanatçılar, müzisyenler, dansçılar ve sanat teorisyenlerinden oluşuyor. Grubun amacı, sanata gerçek sosyal rolünü vermek, politik ve kültürel gerçekliğe müdahale etmek, içinde bulunduğumuz gerçekliği sorgulayan yaratıcılara bir çıkış yolu göstermek, halkla iletişim kurmak ve onlara kendi gerçekliklerini değiştirmenin yolunu göstermektir. Mülteciler, siyasi tutukluluk, pandemi ve özgürlük kavramı üzerine sergiler ve eylemler düzenlemiş bulunuyor.

İstanbul Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, adını büyük şair Nâzım Hikmet’ten alan, sanatsal faaliyete ağırlık veren, Türkiye’de kültür sanat alanını çeşitli şekillerde geliştirmeyi ve aynı zamanda sanatçıların ve aydınların örgütlenmesini güçlendirmeyi amaçlayan bir kurumdur.

FireArt
İletişim Bilgileri:
Ebru Yusuf
6933197462

Chrissa Kofina
6977715193

fireart.artists@gmail.com  | fireart-artists.blogspot

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Belediye Otoparkında Ücretlere Zam Geldi

Gümülcine Belediyesi’ne ait olan ve ihaleyle işletimi özel şirkete devredilen otoparkta ücretlere zam geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Karnaval Geçit Töreni Bu Akşam!

Gümülcine kenti bu akşam düzenlenecek Gümülcine Karnavalı Geçit Töreni ile renklerin, müziğin ve eğlencenin başkenti olmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Vakıflar İdaresi'nden Yassıköy Sağlık Merkezi'ne Anlamlı Destek

Gümülcine Vakıflar İdaresi, sağlık hizmetlerinin ön cephesinde önemli bir katkıda bulunarak, 6 Mart Çarşamba günü Yassıköy Sağlık Merkezi’ne iki adet tekerlekli sandalye bağışında bulundu.
Devamını oku...