Yunanistan’da Ekim enflasyonu yüzde 9,5 çıktı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Ekim enflasyonu yüzde 9,5 çıktı

Avrupa İstatistik Kurumu’nun (Eurostat) verilerine göre 2022 yılının Ekim ayında Yunanistan’da enflasyon yüzde 9,5 olarak hesaplandı.

Öte yandan Evro Bölgesi’nde ise yüzde 10,6 ile yeni bir rekor kırıldı.

Ekim ayında, Evro Bölgesi’nin yıllık enflasyon oranına en büyük katkı enerjiden (+4,44 puan) gelirken, onu gıda, alkol ve tûtûn (+2,74), hizmetler (+1,82) ve enerji dışı sanayi malları (+1,62) izledi.

Yunanistan’daki enflasyonla ilgili olarak, Uluslararası Para Fonu (IMF), Eurostat tarafından kullanılan uyumlaştırılmış tüketici fiyat endeksine dayanarak, bu yıl ortalama yüzde 9,2 seviyelerinde şekilleneceğini ve 2023’te yüzde 3,2’ye ve daha sonra da 2027’de yüzde 1,9’a doğru gerileyeceğini tahmin ediyor.

21 Kasım’da masaya yatırılacak olan Bütçenin nihai taslağının hem enerji hem de gıda fiyatlarındaki sıçrama nedeniyle tahminlerdeki değişiklikleri içereceğini belirtmekte fayda var. Bu yılki enflasyon tahmininin, 2022 için ilk tahmin olan yüzde 9,1’in aksine yüzde 10’a ve 2023 için de yüzde 5’e yaklaşacağı bildiriliyor.

Avrupa Komisyonu da kış tahminlerine göre, 2022’de Yunanistan için enflasyonda yüzde 10’a bir sıçrama öngörürken, 2023 için ise yüzde 6 gibi yüksek bir seviyede kalacağını tahmin ediyor ki bu da endişe kaynağı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...