Yunanistan’da her yıl kutlanan 28 Ekim OHİ Bayramı nedir? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da her yıl kutlanan 28 Ekim OHİ Bayramı nedir?

Yunanca “OHİ” kelimesi Türkçedeki “HAYIR” anlamına gelmektedir. “OHİ Bayramı” her yıl 28 Ekim günü Yunanistan’da resmi bayram günü olarak kutlanmaktadır. Azınlıkça olarak OHİ Bayramı’nın ne anlama geldiğini sizler için hazırladık.

OHİ gününün anlamı ve önemi II. Dünya Savaşı’na dayanmaktadır. İtalyan diktatör Benito Mussolini Yunanistan’ı işgal edip sömürge olarak kullanmak isteyince dönemin Yunanistan Başbakanı Yannis Metaksas Atina’daki İtalyan Büyükelçisine bu ültimatomu tek bir kelimeyle “Ohi-Hayır” diyerek reddetmiş ve işgalci İtalyan kuvvetlerine karşı Yunan Direnişi’ni başlatmıştır. 

28 Ekim 1940 sabahı, Yunan halkı, siyasi görüşleri ne olursa olsun “OHİ” diye bağırarak sokaklara dökülmüştür. 

II. Dünya Savaşı’nın bitmesinden bu yana dünyadaki tüm Yunanlar işgale boyun eğmek yerine karşı durdukları OHİ gününü şeref ve onurla kutlamaktadır.

Yunanistan yaşanan bu olayla II.Dünya Savaşı’na katılmak zorunda kalmış ve kahraman Yunan direnişi karşısında Hitler İtalyan ordusuna yardım göndermek zorunda kalmış ve sonunda Naziler Yunanistan’ı işgal etmiştir.

Pindos dağlarında işgalci İtalyan askerlerine karşı başlatılan Yunan direnişi ve savaşı, 28 Ekim OHİ gününde resmi bayram olarak Yunanistan, Kıbrıs ve dünyanın dört bir yanındaki Yunanlar tarafından kutlanmaktadır.  

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Yunanistan ve Kıbrıs’ta OHİ günü resmi tatil ilan edilmiştir. Direniş her yıl askeri ve öğrenci geçit törenleri ile anılmaktadır. Her yıl dönümünde çoğu kamu binası ve konut ulusal bayraklarla süslenir. Okullar ve tüm iş yerleri (kafeler ve lokantalar hariç) 28 Ekim günü kapalı olur.

Bu bayramın önemli bir özelliği savaşın sonunda değil, direnişin başladığı gün olan 28 Ekim’de kutlanılmasıdır.

OHİ Bayramı,Yunanistan genelinde askerlerin yanısıra öğrencilerin de katıldığı resmi geçit törenleriyle kutlanmamaktadır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Her Yıl 28 Ekim Günü Kutlanan Ulusal OHİ Bayramı Nedir?

28 Ekim, Yunanistan’da her yıl coşkuyla kutlanan ve “OHİ Günü” olarak bilinen bir milli bayramdır. Peki, bu önemli tarihin hikayesi nedir ve Yunanistan’da nasıl kutlanır?
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Halk Pazarı, 28 Ekim OHİ Günü Nedeniyle Cuma'ya Alındı

İskeçe Belediyesi, yaklaşan 28 Ekim OHİ Günü bayram tatili nedeniyle İskeçe Halk Pazarı’nı bu hafta için 27 Ekim 2023 Cuma gününe erteledi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

28 Ekim OHİ bayramı Evros, Gümülcine ve İskeçe'de kutlandı

28 Ekim 1940 OHİ bayramı Yunanistan genelinde olduğu gibi Batı Trakya’da Evros, Gümülcine ve İskeçe’de düzenlenen resmi geçit törenleriyle kutlandı.
Devamını oku...